Via Dolorosa van Cie. Bisschof opent Slow Lisztening weekend in Amuz

Kasia Glowicka Het Slow Lisztening weekend in Amuz in Antwerpen opent met een indringende Lisztsproductie van Cie. Bisschof. In Via Crucis hoor je een componist die de tegenpool is van de klavierleeuw die Liszt ooit was. In de laatste fase van zijn leven was het alsof Franz Liszt alle ballast die hij als rondreizend bohémien had vergaard en meegezeuld, rücksichtslos van zich had afgeschud. Alleen zo leek hij uiteindelijk tot de kern van zijn geestelijke en muzikale overtuiging te kunnen doordringen. Via Crucis verbeeldt veertien momenten uit de Kruisweg van Jezus, van de veroordeling tot het moment waarop de gestorven Messias in het graf wordt gelegd. De muziek is niet alleen mijlenver verwijderd van de bravourestukken waarmee Liszt de beau monde in heel Europa aan zijn voeten kreeg, maar ook van de traditionele, romantische en soms wufte kerkmuziek van zijn tijd. Indringende, schurende koorpartijen worden begeleid door visionaire, verstilde pianoklanken. De zangers van Compagnie Bischoff maakten van Liszts Via Crucis een eigentijdse liturgie door de kruiswegstaties te koppelen aan foto’s van Magnum-fotograaf Carl de Keyzer, die een hedendaagse interpretatie van het lijdensverhaal verbeeldt. De Poolse Kasia Glowicka (foto) componeerde een epiloog op de tekst van Michelangelo’s aangrijpende kwatrijn La notte, het motto van Liszts gelijknamige compositie.

De Poolse, in Nederland verblijvende Katarzyna (Kasia) Glowicka (1978) studeerde aan het Wroclaw conservatorium bij Grazyna Pstrokonska-Nawratil en vervolgde haar studie bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij Ivan Fidele aan het conservatorium van Straatsburg. Nadien trok ze naar het Sonic Arts Research Centre in Noord-Ierland.
Glowicka heeft muziek voor verschillende soorten ensembles geschreven, waaronder voor kamerorkest en symfonieorkest. Haar oeuvre bevat tevens theatermuziek en elektro-akoestische werken. Ze heeft reeds verschillende beurzen en onderscheidingen ontvangen, onder meer van het ministerie van OC&W, de Europese Commissie, de Poolse Society of Contemporary Music en de Musica Sacra Competition.

Programma :

  • Franz Liszt (1811-1886), Il penseroso (uit: Années de pèlerinage (1838/39))
  • Franz Liszt (1811-1886), Via Crucis
  • Kasia Glowicka (1978), La notte (2011)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Compagnie Bischoff : Via Dolorosa
Vrijdag 25 november 2011 om 21.00 u
AMUZ – Antwerpen

Kammenstraat 81
2000 Antwerpen

Meer info : www.amuz.be en www.compagniebischoff.com

Dit concert is ook nog te horen op 21 maart 2012 in Muziekcentrum de Bijloke in Gent

Extra :
Kasia Glowicka : www.glowicka.com, www.muziekencyclopedie.nl en youtube

Elders op Oorgetuige :
Via Dolorosa: Liszt, Glowicka en topfotograaf Carl De Keyzer in Flagey, 2/09/2011

Bekijk alvast dit fragment uit Via Dolorosa (KlaraFestival 2011)

[vimeo http://www.vimeo.com/28765817 w=400&h=225]