Paris qui dort : filmmuziekconcert met Hermes Ensemble in Antwerpen

Yan Maresz Paris qui dort‘ is het debuut van de Franse cineast René Clair (1898-1981) én een van de eerste sciencefictionfilms. In de jaren dertig verwierf Clair internationaal naam als regisseur van avant-gardistische en artistiek vernieuwende films. Deze komedie uit 1924 gaat over een zekere Albert, de bewaker van de Eiffeltoren. Op een dag ontdekt hij dat de bewoners van Parijs in een diepe slaap zijn. Slechts enkelen, die per vliegtuig zijn gearriveerd, ontsnapten aan een geheimzinnige straal van een waanzinnige uitvinder. Zij hebben zich verschanst op de Eiffeltoren. Albert gaat samen met hen op onderzoek in Parijs. De doorgedraaide geleerde gebruikt de magische straal om de inwoners van Parijs in de meest vreemde en compromitterende standjes te bevriezen. Mensen die niet door de straal geraakt zijn, slaan aan het plunderen. In 2005 maakte de Franse componist Yan Maresz (foto) een intrigerende score bij deze film. Hermes Ensemble is een Antwerps collectief voor hedendaagse muziek dat de confrontatie aangaat met andere muziekstijlen en met andere disciplines.

In de beginperiode van de film was het eerder norm dan uitzondering: de toen nog stomme film werd live begeleid, door een verteller of een ‘explicateur’ die het verloop van het verhaal uitlegde en van achtergrondgeluid voorzag. Later kwam er muziek met een pianist of een echt symfonisch orkest. Dat leverde een specifieke filmervaring op, die met de komst van de geluidsfilm geheel teloorging. In de modale film is muziek nu vaak verworden tot pure ondersteuning van het getoonde. Niet zo bij de film van René Clair, die van nieuw gecomponeerde muziek werd voorzien. De componist slaagt erin met zijn eigen klankenidioom sfeer en inhoud van de oude beelden op te roepen en weer te geven. Laat je verleiden door de bijzondere charme van zo’n oude film met live begeleiding van deze nieuwste muziek.

De Franse componist Yan Maresz werd in 1966 geboren in Monaco. Hij begon zijn studies met piano en slagwerk, wijdde zich vervolgens als autodidact aan jazzgitaar en ontmoette John McLaughlin, wiens enige leerling hij is geweest. Tussen 1983 en 1986 studeerde hij jazz aan het Berklee College of Music van Boston. Hij richtte zich geleidelijk aan meer en meer op het componeren. David Diamond was voor deze discipline tussen 1987 en 1992 zijn leermeester aan de Juilliard school in New York. In 1994 volgde hij compositie en muzikale informatica aan het Ircam. Naar aanleiding daarvan componeerde hij Metallics, een werk dat in 1997 geselecteerd werd door de International Rostrum of Composers van de Unesco. Van 1995 tot 1997 kreeg hij een beurs van de Académie de France in Rome, Villa Médicis. In 2004 was hij laureaat van en in residentie bij het Europaïsches Kolleg der Künste in Berlijn. In 2003 en 2004 was hij eveneens composer in residence aan het conservatorium in Straatsburg in samenwerking met het festival Musica. Het daaropvolgende seizoen was hij gastdocent aan de universiteit McGill in Montréal. Sinds oktober 2006 is Yan Maresz professor compositie en muziekinformatica aan het Ircam. Hij geeft regelmatig masterclasses in Europa en de Verenigde Staten. In 2004 verscheen een portret-cd door het Ensemble Intercontemporain onder leiding van Jonathan Nott.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Hermes Ensemble : Paris qui dort (René Clair / Yan Maresz)
Woensdag 30 november 2011 om 20.00 u
(Kevin Voets in gesprek met componist Yan Maresz om 19.15 u )
deSingel – Antwerpen
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.hermesensemble.be

Extra :
Yan Maresz : www.yanmaresz.com, www.cdmc.asso.fr en www.youtube.com

Bekijk alvast dit fragment uit ‘Paris qui dort

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=o-Cp5w03vJg&w=500&h=305]