Studenten uit Tilburg, Maastricht en Gent op toernee door Vlaanderen en Nederland met Mozart, Penderecki, Dvorak en Richard Strauss

Krzystzof Penderecki Al vele jaren komen de gevorderde studenten van de conservatoria van Tilburg, Gent en Maastricht een keer per academiejaar samen om een groot symfonieorkest te vormen. Gedurende een week trekken zij zich terug op een neutrale plek om zich onder de leiding van kundige dirigenten en mentoren voor te bereiden op een symfonisch concert dat aan het eind van die week in de drie steden Tilburg, Gent en Maastricht uitgevoerd wordt. De combinatie van afzondering en geconcentreerd studeren, de stimulerende invloed van een internationaal samengestelde groep studenten en het enthousiasme van de speciaal voor dit project geëngageerde gastdirigenten leidt telkens weer tot een artistiek hoogstaand resultaat.

In het verleden werd reeds een beroep gedaan op dirigenten als Silveer Van den Broeck, Georg Fritzsch, Jos Van Immerseel, Ernest Maes, Jan Stulen, Ed Spanjaard, Vincent Barthe Roberto Benzi, Dirk Brossé, Henk Guittard en Michel Tabachnik om de formatie te leiden. Zij brachten de afgelopen jaren samen met het orkest een gevarieerde bloemlezing van meesterwerken uit het orkestrepertoire van de 19ste en de 20ste eeuw. Dit keer staat het gelegenheidsorkest onder leiding van Enrico Delamboye. Op het programma : werk van Mozart, Penderecki, Richard Strauss en Dvorak.

Enrico Delamboye (1977) is sinds 2007 docent orkestdirectie aan het Conservatorium Maastricht. Hij studeerde piano bij Joop Celis met als bijvak altviool en orkestdirectie bij Jan Stulen aan het Conservatorium in Maastricht. De afgelopen jaren was hij dirigent van het Hessisches Staatstheater in Wiesbaden, het Staatstheater Mainz (waarmee hij een cd maakte met werken van Hans Rott), de Wupperthaler Bühnen en de Opera van Keulen, sinds kort is hij chefdirigent en artistiek directeur van het Theater Koblenz.

Het eerste werk waarmee Krzysztof Penderecki grote international aandacht trok was ‘ Threnody for the Victims of Hiroshima’ (Treurmuziek voor de slachtoffers van Hiroshima) voor 52 strijkinstrumenten geschreven in 1961. Oorspronkelijk noemde Penderecki het 8’37”, de tijdsduur van het bombardement in 1945. Op advies van de uitgever veranderde hij de titel.  
De compositie bestaat uit een 10 minuten durende kleur en klankveld. De luisteraar kan vrijwel geen melodische lijnen of ritmen onderscheiden maar hoort een klankwolk die voortdurend verandert. Dit bereikt Penderecki onder andere door het gebruik van microtonen (toonafstanden kleiner dan in het traditionele stemmingsysteem gebruikelijk), speciale technieken met de strijkersboog. Ook ontstaan veranderingen door een improviserende inbreng van de spelers. Daardoor krijgt het werk een voor iedere uitvoering eigen vorm.

Programma :

  • Wolfgang Amadeus Mozart, Maurerische Trauermusik
  • Krzysztof Penderecki, Threnody for the Victims of Hiroshima
  • Richard Strauss, Hoornconcerto n°1, solist: Gabriel Betancur, hoorn
  • Antonin Dvorak, Symfonie n°7 in d moll

Tijd en plaats van het gebeuren :

Symfonieorkest van de conservatoria van Tilburg, Gent en Maastricht : Mozart, Penderecki, Richard Strauss, Dvorak
Dinsdag 29 november 2011 om 20.00 u
Muziekcentrum de Bijloke Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : cons.hogent.be, www.conservatoriummaastricht.nl, www.fontyshogeschoolvoordekunsten.nl en www.debijloke.be

Andere speeldata :
Vrijdag 25 november 2011om 20.30 u in de Concertzaal van Theaters Tilburg aan de Tilburgse Schouwburgring – www.theaterstilburg.nl
Zondag 27 november 2011om 15.30 u in Theater aan het Vrijthof Maastricht – www.theateraanhetvrijthof.nl
Maandag 28 november 2011om 21.00 u in Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven – www.muziekgebouweindhoven.nl

Extra :
Krysztof Penderecki op www.schott-musik.de en youtube
Krzysztof Penderecki (1933 -): Grensoverschrijdingen, Jan De Kruijff op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
Requiem : Penderecki, Kancheli & Sjostakovitsj in Bozar, 6/11/2011
Brussels Radio Philharmonic zet Polen in de spotlights met werk van Gorecki, Lutoslawski, Penderecki en Szymanowski, 5/10/2011

Beluister alvast Penderecki’s Threnody for the Victims of Hiroshima

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Dp3BlFZWJNA&w=500&h=305]