Midagconcert met 5beaufort, het houtblaaskwintet van het NOB in Bozar

Wim Henderickx 5beaufort, het houtblaaskwintet van het NOB, viert de 75ste verjaardag van het orkest met een programma dat de volledige levensloop van het orkest in de tijd overspant. Twee composities uit 1936 (van Albert Huybrechts en van André Souris) schetsen het muzikale landschap in het startjaar van het NOB. Voorts Voorts twee spectaculaire werken van Jacques Leduc en Wim Hendrickx (foto), componisten van wiens hand het NOB dit seizoen ook een werk in wereldpremière brengt.

De driedelige compositie IO van Wim Henderickx werd oorspronkelijk gecomponeerd voor koperkwintet in 1991 in opdracht van de Belgian Brass Soloists.  In 2004 heeft Henderickx daarvan een bewerking gemaakt voor houtblaaskwintet.  Er bestaat ook een versie voor koperensemble en percussie.
De titel verwijst naar de Jupitermaan IO, waar enorme vulkanische explosies plaatsvinden.  Het werk heeft een krachtige, energieke sfeer, waarbij het uiterste van de mogelijkheden van de instrumenten wordt benut.

Programma :

  • Albert Huybrechts, Quintette pour instruments à vent
  • Jacques Leduc, Kwintet voor blazers, op. 4
  • Wim Henderickx, IO
  • André Souris, Rengaines

Tijd en plaats van het gebeuren :

Middag van het NOB : 5beaufort
Donderdag 1 december om 12.30 u
Bozar – Brussel

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.onb.be

Extra :
Wim Henderickx : www.wimhenderickx.com, www.matrix-new-music.be en youtube
Jacques Leduc : www.newconsonantmusic.com, www.cebedem.be en youtube