Cello, percussie & electronics op het scherp van de snee met Audrey Chen & Luca Marini in Logos

KAMAMA KAMAMA, da’s cello, percussie & electronics op het scherp van de snee. Celliste/stemkunstenares Audrey Chen doet snaren en stembanden losbranden op het energetische drumspel van Luca Marini.

De term ‘Kamama’ komt uit het Tsalagi (een Irokese taal die gesproken wordt door de Cherokee indianen) en verwijst zowel naar het begrip ‘olifant’ als naar ‘vlinder’. Er is geen inhoudelijk overlappende betekenis, alleen een vormelijke: een langwerpig voorwerp dat wordt geflankeerd door 2 loshangende, symmetrische flappen. (let your dirty thoughts wander). Twee kanten die door een gemeenschappelijke drive worden verbonden dus, of in dit geval: celliste/stemkunstenaar Audrey Chen en slagwerker Luca Marini gaan met hun respektievelijke instrumenten een dialoog aan die wordt verbonden en gemanipuleerd door live electronics.

De twee ontmoetten elkaar niet lang na het optreden met Abattoir (7/04/2010)en hebben sedertdien ruim 50 concerten gespeeld in Europa en de USA. Ze zochten daarbij naar een nieuwe uitvoeringstaal waarin beide uitvoerders nu eens van elkaar wegevolueren, dan weer samensmelten in een helse kakofonische jam. De luisteraar weze hierbij gewaarschuwd en mag zich verwachten aan ruwe, ongepolijste energie en doordringende improvisaties. Zelf houden ze liever van de omschrijving ‘extatisch’ en ‘een beetje controversieel’.

Audrey Chen is geboren in Chicago, in een familie van wetenschappers, artsen en ingenieurs. Ze begon cello te studeren op haar achtste en vervolmaakte zich aan verscheidene conservatoria, waar ze zich naast experimentele muziek al evenzeer op oude muziek toelegde. Vandaag de dag werkt ze voornamelijk met haar (al dan niet geprepareerde) cello en haar stem in combinatie met analoge synthesizers, zoals steeds op zoek naar een eigen esthetiek. Ook multimedia laat haar niet koud: bij haar samenwerkingen mogen we Phil Minton, Elliott Sharp, Phill Niblock, James Pugliese en Michel Doneda niet onvermeld laten. Op dit ogenblik is ze verkast naar Berlijn, van waaruit ze haar drukke concerttoernee door Europa verderzet. Over zichzelf stelt ze: “I am attempting to make an example of why I can only approximate the languages I speak … one and a half bona fide and the rest entirely subject to hunger, temperature, humidity, cello, voice, electronics on occasion, live performance and antics, cardboard spaceship shields, underwater mumbling, body/sound installations, … sometimes just me, sometimes with others. Enjoy.”

De Duits-Italiaanse drummer Luca Marini (1982) woonde en werkte op verscheidene plekken over de hele wereld. Deze kosmopoliet studeerde voornamelijk aan de conservatoria van Parijs, Montreal, Amsterdam en New York maar bleef uiteindelijk in Berlijn hangen. Zijn drumspel kenmerkt zich door een eclektische mix van verschillende drumstijlen en -genres (jazz, rock, electro & pop). Een basisdrumkit is zijn voornaamste medium, maar hij breidt dit uit met tal van preparaties en alternatieve slagtechnieken om een zo breed mogelijk spektrum van teksturen en timbres te genereren. Ook hij heeft een toernee-agenda die aardig vol steekt, met tussenstops in Europa en de USA, evenals een rist samenwerkingen met klinkende namen als Nicolas Masson, Storyship, Guillaume Heurtebize, Tomomi Adachi en Spyros Manesis.

Tijd en plaats van het gebeuren :

KAMAMA : Audrey Chen & Luca Marini
Donderdag 8 december 2011
om 20.00 u
Logos Tetraëder – Gent
Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org en www.myspace.com/kamamaband

Extra :
Luca Marini : www.myspace.com/lucamarini en youtube
Audrey Chen : www.myspace.com/audreychen en youtube

Elders op Oorgetuige :
Improvisatiemuzikanten Bonnie Jones, Christine Sehnanoui, Andrea Neumann en Kamama in de Q-O2 werkplaats, 4/03/2011
Abattoir : cello, stem en live electronics, maar niet voor tere zieltjes, 6/04/2010