Kerstconcert Vlaams Radio Koor met werk van Lauridsen en Britten

Morten Lauridsen Een winteravond in februari 1934. In een aantal Britse woonkamers weerklinkt de eerste uitvoering van A Boy was Born, geschreven door de 20-jarige Benjamin Britten in opdracht van de BBC Singers: “A boy was born in Bethlehem; Rejoice for that, Jerusalem! Alleluia.” De rode draad doorheen het werk is de geboorte van Christus, een thema waarop Britten zes variaties tot een tekstueel en muzikaal geheel modelleert. De mix van Engelse volkszang, middeleeuwse poëzie en liturgische aanbidding werpt  een nieuw licht op de traditionele kerstboodschap. Net als de uitvoering door het Vlaams Radio Koor, dat voor de gelegenheid versterkt wordt met het knapenkoor In Dulci Jubilo. De traditionele kerstcarols krijgen zo een heel ander perspectief…

Een van de meest uitgevoerde componisten van Amerikaanse koormuziek is dan weer Morten Lauridsen (1943) (foto). Hij is opgekomen als een van Amerika’s fijnzinnigste en meest geliefde componisten. Zijn gedistingeerde muziek heeft een permanente plaats in het vocale standaardrepertoire en wordt regelmatig uitgevoerd door koren en vocale artiesten over de hele wereld. Zijn liefde voor poëzie wordt vaak weerspiegeld in zijn composities. Lauridsen vertrekt dan ook vaak vanuit de tekst tijdens het componeren.
Zijn werk ‘O Magnum Mysterium’ is reeds duizenden keren uitgevoerd sinds de premiere in 1994.  In navolging van zoveel componisten voor hem, liet Lauridsen zich inspireren door deze prachtige tekst waarin de geboorte van Jezus, de nieuwe koning, wordt bezongen. Hij koos voor een rustige opbouw, die de diepe innerlijke vreugde bij God’s goedertierenheid alleen maar intenser maakt.

Programma :

  • Benjamin Britten, A boy was Born
  • Morten Lauridsen, O Magnum Mysterium
  • Benjamin Britten, Hymn to the Virgin
  • Kerstcarols

Tijd en plaats van het gebeuren :

Vlaams Radio Koor & In Dulci Jubilo : O magnum mysterium
Vrijdag 9 december 2011 om 20.15 u
Florakerk Merelbeke

————————-
Zaterdag 10 december 2011 om 20.15 u
Jezuïetenkerk Lier

————————-
Zondag 11 december 2011 om 20.00 u
Collegekerk Sint-Niklaas

————————-
Vrijdag 16 december 2011 om 20.00 u
Bethaniënhuis Zoersel

————————-
Zondag 18 december 2011 om 15.00 u
Abdij Vlierbeek Leuven

Meer info : www.vlaamsradiokoor.be

Extra :
Benjamin Britten op en.wikipedia.org, www.brittenpears.org, www.boosey.com en youtube
Benjamin Britten, War Requiem op nl.wikipedia.org, www.cco.caltech.edu, www.bbc.co.uk, www.brittenpears-warrequiem.moonfruit.com en youtube
Benjamin Britten (1913 – 1976): Persoonlijkheid onder invloeden op www.musicalifeiten.nl
Morten Lauridsen : www.mortenlauridsen.com, en.wikipedia.org, www.myspace.com/mortenjohanneslauridsen en youtube