Integrale 24 Preludes en Fuga’s van Sjostakovitsj in deSingel

Alexander Melnikov De integrale 24 Preludes en Fuga’s opus 87 van Sjostakovitsj op één avond, dat betekent meer dan 2,5 uur muziek! Een tour de force waar pianist Alexander Melnikov zijn hand niet voor omdraait. Sjostakovitsj schreef de cyclus voor Tatjana Nikolajeva, die hij hoorde spelen tijdens een pianowedstrijd in Leipzig ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van Bachs overlijdensjaar. Nikolajeva vertolkte toen maar eventjes het hele ‘Wohltemperierte Klavier’ (beide delen!) uit het hoofd en kaapte prompt de eerste prijs weg. Danig onder de indruk schreef Sjostakovitsj voor haar een reeks van 24 Preludes en Fuga’s in alle toonaarden, naar Bachs voorbeeld. Nikolajeva gaf de eerste publieke uitvoering van de Preludes en Fuga’s in 1952 en behield ze haar hele leven lang op haar repertoire. Haar naam is er synoniem van geworden. In 1990 gaf ze nog onvergetelijke recitals in deSingel. Nikolajeva noemde de cyclus “een monoliet, van begin tot einde, met een zeer wijd register aan emoties”. De Preludes en Fuga’s vergen het uiterste van de uitvoerder, zowel qua techniek als expressie en uithoudingsvermogen. Alexander Melnikov speelt de ziel uit het lijf en opent een wereld van rijke radicale tegenstellingen die in de Preludes en Fuga’s besloten ligt. Tussen droefenis en hoop, tussen rebellie en idylle. Een waardige opvolger van Nikolajeva, indrukwekkend zonder meer!

Alexander Melnikov geldt als een van de beste Russische pianisten van zijn generatie. Hij werd in 1973 in Moskou geboren en begon, zes jaar oud, zijn muzikale opleiding aan de Centrale Muziekschool in Moskou en zette deze voort aan het Tsjaikowsky Conservatorium, waar hij in 1997 bij Professor Lev Naumov afstudeerde. Verdere studie voerde hem naar München bij Elisso Virsaladze en naar de Fondazione per il Pianoforte aan het Como Meer, waar hij les kreeg van o.a. Andreas Staier en Carl-Ulrich Schnabel. Nog als student nam hij met succes deel aan meerdere internationale pianowedstrijden en was laureaat op het Schumann-Wettbewerb in Zwickau in 1989 en op de Koninging Elizabeth Wedstrijd in Brussel in 1991. Spoedig daarna nam zijn internationale carrière een aanvang.

Alexander Melnikov werkt samen met de belangrijkste orkesten en dirigenten ter wereld, en zijn solo-programma’s zijn regelmatig te horen in de grootste concertzalen. Ook kamermuziek speelt een vooraanstaande rol in het muzikale leven van Alexander Melnikov. Tussen 1993 en 2003 werkte hij intensief met Vadim Repin. Tegenwoordig vormt hij een uiterst succesvol duo met Isabelle Faust. Verder behoren musici als Natalia Gutman, Yuri Bashmet, Alexander Rudin, Pieter Wispelwey en Jean-Guihen Queyras tot zijn partners. Met Andreas Staier, Boris Berezovsky en Alexei Lubimov vormt hij regelmatig een pianoduo.

Van 2000 tot 2002 was Melnikov ‘BBC New Generation Artist’. Nog altijd speelt hij dikwijls voor BBC 3 zowel in solo-programma’s als met de BBC orkesten.

Alexander Melnikov staat onder contract bij Harmonia Mundi waarvoor reeds meerdere cd’s zijn uitgebracht, waaronder zowel werken voor solo piano van Brahms, Rachmaninov en Skrjabin als kamermuziek met Isabelle Faust, Jean-Guihen Queyras en Teunis van der Zwart.

De opname van Beethovens voltallige sonates voor piano en viool met Isabelle Faust oogstte ongekend enthousiasme van de internationale vakpers. Op 1 oktober 2010 werd deze set bekroond tijdens de jaarlijkse uitreiking van de prestigieuze Gramophone Awards in Londen.

In mei 2010 verscheen een nieuwe cd met alle preludes en fuga’s van Sjostakovitsj, die eveneens erg goed werd ontvangen in de internationale pers.

Sinds 2002 doceert Alexander Melnikov als Gastprofessor aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Buiten de muziek is hij ook nog een zeer competent amateur-piloot.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Alexander Melnikov : Sjostakovitsj, 24 Preludes en Fuga’s opus 87
Donderdag 12 januari 2012 om 19.00 u
( inleiding door Mark Delaere om 18.15 u )
deSingel – Antwerpen
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be

Elders op Oorgetuige :
Bach en Sjostakovitsj om beurt op klavecimbel en piano, 27/09/2011