Australisch ensemble Decibel met nieuwste projekt SomAcustica te gast in Logos

DECIBEL DECIBEL is een Australisch ensemble dat de effekten van klank op het menselijk lichaam bestudeert. Met SomAcustica brengen ze een opwindende set die deels performance, deels uitvoering en deels research bevat. Je ziet hen aan de slag met werk van Warren Burt, William Seward Burroughs, Mauricio Kagel, Brian Eno en Alvin Lucier.

DECIBEL is een heterogeen ensemble voor experimentele muziek uit Perth (West-Australië). De groep telt zes leden die allen zowel musici, onderzoekers als uitvoerders zijn. Hun gemeenschappelijke ‘core business’ is het uitpluizen van effekten van georganiseerd geluid en akoestische fenomenen op het menselijk wezen. Met Tape it!, een van hun eerste projekten als collektief, reisden ze al hun thuiscontinent af, nu trekken ze hun geografisch kader open met een toernee door West-Europa en hun daarbijhorende nieuwste produktie, SomAcoustica.

DECIBEL schrikt er niet voor terug om ook iconen uit verschillende muzikale strekkingen door hun mangel te halen. Zo mag je je op dit concert aan een setlist verwachten waarin de ‘ernstige muziek’ van Mauricio Kagel en Alvin Lucier gesupplementeerd wordt door de ‘Gebrauchsmusik’ van Brian Eno. Van Logos-sympathisant Warren Burt krijgen we dan weer een speels iPhone-stuk en zelfs The Biggest Literary Outlaw, William Burroughs, komt aan het woord met diens verstorende, ongrijpbare ‘Electronic Revolution’.

‘Electronic Revolution’ is een essay dat Burroughs schreef in 1970, na zijn doorbraak met Naked Lunch en The NOVA Trilogy en bevat – weliswaar nog in rudimentaire vorm- de belangrijkste thema’s die zijn oeuvre de decennia daarop zouden kenmerken: taal als een injectie van buitenaards leven dat de menselijke communikatie overhoop gooit, de ongecontroleerde diktatuur van nieuws, pers en politieke demagogie en de onderwerping van de wil van het individu aan de vrije interpretatie van woorden, symbolen en beelden. ‘Electronic Revolution’ oefende een sterke invloed uit op experimentele progrockers uit de jaren 70. Met name Richard H. Kirk van Cabaret Voltaire betitelde het als “a handbook of how to use tape recorders in a crowd … to promote a sense of unease or unrest by playback of riot noises cut in with random recordings of the crowd itself.

DECIBEL is samengesteld door volgende zes knappe koppen: Cat Hope (artistiek leider, fluit & electronics), Lindsay Vickery (rietinstrumenten, programmeur, electronics), Stuart James (piano, perkussie, programmeur & electronics), Malcolm Riddoch (gitaar, netwerk & electronics), Tristan Parr (cello) en Aaron Wyatt (viool & altviool).

Tijd en plaats van het gebeuren :

DECIBEL : SomAcustica
Dinsdag 17 januari 2012 om 20.00 u
Logos Tetraëder – Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org