Blazers van deFilharmonie brengen Eisler, Aho en Dvorák in Antwerpen en Hingene

Kalevi Aho Antonín Dvorák trok naar de Nieuwe Wereld om deze een muzikale future tense te verlenen. Of hij daarin geslaagd is, daarover lopen de meningen uiteen. Vast staat in elk geval dat Dvorák op Amerikaanse bodem passé composé maakte van zijn vroegere stijl. De blazers van deFilharmonie laten horen dat zijn muziek nog steeds tot de tegenwoordige tijd behoort. Verder op het programma : Hanns Eislers Divertimento, opus 4 en Kalevi Aho‘s Houtblaaskwintet.

Kalevi Aho (foto, 1949) wordt vandaag de dag samen met Einojuhani Rautavaara, Aulis Sallinen, Kaija Saariaho, Magnus Lindberg en Esa-Pekka Salonen erkend als een van belangrijkste (en niet in het minst productieve) Finse componisten van nieuwe muziek. Hij studeerde compositie aan de Sibelius Akademie bij Einojuhani Rautavaara en bij Boris Blacher in Berlijn. Na aanvankelijk muziektheorie te hebben gedoceerd aan de universiteit van Helsinki en aan de Sibelius Academie is hij sinds 1993 als onafhankelijk componist actief. Zijn repertoire bevat voornamelijk grootschalige (orkest)werken waarin niet zelden de invloed en visie van Gustav Mahler weerklinkt. Zijn muziek bedient zich niet van geijkte parameters, maar zet zich voortdurend af tegen de verwachtingen van de doorsnee luisteraar. Dat alles maakt van hem een exemplarisch postmodernist die het archetypische credo van Claude Debussy hanteert: ‘Ik neem alle klanken, maar laat diegene weg die mij niet bevallen’.
Met evenveel gemak sombineert hij traditionele vormen en genres met een 20ste-eeuws arsenaal aan speeltechnieken. Door de sterke dialektische spankracht in zijn muziek en zijn grote ervaring met orkesten is Aho dan ook altijd al een gedroomd leverancier van soloconcerto’s geweest. Ook zijn talrijke symfonieën zijn rijkelijk bedeeld met uitgebreide instrumentensolo’s. Deze Finse kameleon-componist rapsodieert dat het een aard heeft: in zijn indrukwekkend oeuvre is dan ook zowat elk muzikaal genre vertegenwoordigd.

Programma :

  • Hanns Eisler, Divertimento, opus 4
  • Kalevi Aho, Houtblaaskwintet
  • Antonín Dvorák Strijkkwartet nr. 12 in F, opus 96, ‘Amerikaans’ (bewerking voor blaaskwintet)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Aldo Baerten, Piet Van Bockstal, Benjamin Dieltjens, Graziano Moretto en Michaela Buzkova : Eisler, Aho, Dvorák
Zondag 15 januari 2012 om 11.00 u
Onze-Lieve-Vrouwekapel Elzenveld – Antwerpen

Lange Gasthuisstraat 45
2000 Antwerpen

Meer info : www.defilharmonie.be en www.elzenveld.be
———————————-
Zondag 26 februari 2011 om 11.00 u
Kasteel d’Ursel – Hingene

Wolfgang d’Urselstraat 9
2880 Hingene

Meer info : www.defilharmonie.be

Extra :
Kalevi Aho op www.fimic.fi, www.fennicagehrman.fi, en.wikipedia.org, www.bis.se (met audio) en youtube

Elders op Oorgetuige :
Weidse klanklandschappen uit het hoge noorden, 9/04/2008