Sophie Karthäuser zingt liederen op teksten van Verlaine in de Munt

Sophie Karthäuser Meer dan een eeuw na zijn dood blijven de symbolistische poëzie en de bewogen levenswandel van Paul Verlaine (1844-1896) tot de verbeelding spreken. Het werk van deze ‘poète maudit’ inspireerde tal van componisten. Debussy‘s ‘Ariettes oubliées’ en ‘Fêtes galantes’ verwierven al snel na hun publicatie de status van klassieker, net als de liederen van Fauré. Sinds enkele jaren geniet het postromantische liedoeuvre van Reynaldo Hahn steeds meer erkenning. Recent zetten ook Benoît Mernier en Bernard Foccroulle – allebei bekenden in de Munt- een aantal gedichten van Verlaine op muziek. Na vertolkingen in onder meer Die Zauberflöte, La Calisto en Idomeneo werd Sophie Karthäuser (foto) door het Muntpubliek in het hart gesloten. Ook internationaal gooit de Belgische sopraan hoge ogen. Voor dit recital slaat zij de handen in elkaar met de flamboyante pianist Cédric Tiberghien. Tegelijk stelt ze ook een cd met deze muziek voor.

Sophie Karthäuser is een zangeres uit de Oostcantons van midden in de dertig met al een mooie internationale carrière. We kennen haar vooral als een genereuze Mozartzangeres. Maar het repertoire van de impressionisten is muziek die haar al heel haar leven begeleidt. Ze vindt dat Mozart en bijvoorbeeld Debussy allebei een even grote waarachtigheid vereisen. Wars van elke vorm van gekunsteldheid.

Daar komt bij dat die muziek op teksten van Verlaine hypersensueel is, aan de grens van het wat we aan synesthetische kleuren en atmosferen kunnen ervaren. En dat is moeilijk. Maar Karthäuser is in deze partituren geloofwaardig, bescheiden, niet aanstellerig en toch present. Ze heeft de perfecte stem, een strak aangehouden toon. Haar interpretatie verplaatst ons naar die gelukkige (of toch de zogezegde gelukkige) tijd van voor de eerste wereldoorlog. Wuft, een verlangen naar de perfectie, natuur en mens één. Frêle, langoureus, melancholie, spleen… zijn de sleutelwoorden. In die nostalgische sfeer dompelt ze ons samen met haar vaste en efficiënte pianist Cédric Tiberghien.

Programma :

  • Gabriel Fauré, Cinq mélodies de Venise, op. 5 (1891)
  • Benoît Mernier, Deux mélodies (2010)
  • Claude Debussy, Fêtes galantes, livre I (1891) ; Ariettes oubliées (1903)
  • Bernard Foccroulle, Trois mélodies (2011) (creatie in de Munt)
  • Reynaldo Hahn, Chansons grises (1887-1890) (selectie)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Sophie Karthäuser & Cédric Tiberghien : Mélodies d’après Verlaine
Maandag 16 januari 2012 om 20.00 u
De Munt – Brussel

Leopoldstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.demunt.be

Extra :
Benoît Mernier op www.compositeurs.be, www.lamediatheque.be, www.arsmusica.be en youtube
Bernard Foccroulle op www.100p100messiaen.be, www.arsmusica.be en youtube