Prometheus geketend : Jan Michiels & Tetra Lyre brengen Beethoven, Schönberg en Vanhecke in het Concertgebouw Brugge

Bart Vanhecke Zeus straft prometheus voor het stelen van de goddelijke vlam door hem vast te kluisteren aan de berg Kaukasus waar een adelaar tot in de eeuwigheid stukjes uit zijn lever pikt. In dit concert van Jan Michiels en Tetra Lyre staat Beethoven centraal, met zijn radicale derde symfonie, in een door Beethoven geautoriseerd arrangement voor pianokwartet. De ‘Eroica’ was oorspronkelijk opgedragen aan Napoleon Bonaparte. Beethoven beschouwde de militaire leider als de architect van een nieuwe era na het ancien régime – een pril politiek-maatschappelijk vuur gedragen door de 19e-eeuwse Prometheus. Beethovens impact als prometheïsche vernieuwer van de muziek kan moeilijk overschat worden en dat geldt eveneens voor Arnold Schönberg. Ook hij verwijst in 1942 naar Napoleon, maar dan vanuit een compleet ander perspectief: hij stelt de positie van autoritaire leidersfiguren in vraag.

In opdracht van Concertgebouw Brugge schreef Bart Vanhecke (foto) Un souffle de l’air que respirait le passé… (2011). De titel verwijst naar de eerste zin uit Prometeo. Tragedia dell’ ascolto (1981-5) van Schönbergs schoonzoon Luigi Nono. De creatie van Vanhecke kan ‘modernistisch’ genoemd worden en is in die zin verwant aan de muziek van Beethoven en Schönberg. Hij is net als die illustere voorgangers een zoeker die zich niet tevreden stelt met herhaling, maar zich experimenterend beweegt in nieuwe mogelijkheden van expressie.

Bart Vanhecke (1964) begon muziek te spelen op achtjarige leeftijd. Hij volgde les in de muziekacademie van Tervuren en ging vervolgens naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij o.a. een eerste prijs fluit behaalde. Hij volgde lessen in de compositieklas van André Laporte in Brussel en bij Franco Donatoni aan de Accademia Musicale Chigiana in Siena. Bart Vanhecke is fluitleraar in de muziekacademies van Tervuren, Hoeilaart en Zaventem.

Programma :

  • Ludwig van Beethoven (1770-1827), Symfonie nr. 3 in Es, opus 55 ‘Eroica’ (arr. Ferdinand Ries)
  • Arnold Schönberg (1874-1951), Kammersymphonie nr. 1, opus 9 (arr. Anton Webern) Ode to Napoleon Buonaparte, opus 41
  • Bart Vanhecke (1964),…un souffl e de l’air que respirait le passé… (creatie in opdracht van Concertgebouw Brugge)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jan Michiels & Tetra Lyre : Beethoven, Schönberg, Vanhecke
Woensdag 25 januari 2012 om 20.00 u
Concertgebouw Brugge

‘t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be

Extra :
Bart Vanhecke : www.matrix-new-music.be en youtube