Music as process : Week van de Hedendaagse Muziek in Gent

Ward Weis Van 30 januari tot en met 3 februari vindt opnieuw de Week van de Hedendaagse Muziek plaats aan het Conservatorium van Gent. Het centrale thema is ‘Music as process’. Artist in residence is Christian Fennesz, dé top van de elektronische muziek. De Oostenrijker is bekend van zijn samenwerkingen met o.a. Sparklehorse, David Sylvian en de Japanse componist Ryuichi Sakamoto. Hij haalt zijn gitaarklanken door de laptop met een bedwelmende sound tot gevolg. Een van de Grote Meneren in het genre, hij won niet voor niets de Prix Ars Electronica Award voor digitale muziek.

Het concept van de Week van de Hedendaagse Muziek wordt dus ‘Music as process’. Uitgangspunt vormen twee artikels: ‘Music as a Gradual Process’ van Steve Reich (1968) en ‘La musique spectrale…à terme!’ van Pierre Hurel (2001). Er wordt zowel gewerkt rond klassiekers als met vernieuwers binnen de hedendaagse klassieke muziek en jazz/pop. Muziek van Steve Reich, Karel Goeyvaerts tot Brian Eno en van NewYork Counterpoint tot Kraftwerk. Deze werken worden uitgevoerd (en deels gecomponeerd) door de studenten uit de Master en MaNaMa opleidingen en de onderzoekers verbonden aan het Koninklijk Conservatorium.

Voor het eerst wordt ruim aandacht besteed aan projecten rond Hedendaagse Muziek en Educatie. Op deze manier wordt één van de voornaamste missies van het Conservatorium , de hedendaagse muziek, ook geïmplementeerd in de Specifieke Lerarenopleiding.

Maandag 30 januari 2012

Lezing filip rathé : music as process – Campus Hoogpoort – 10.00 u
een introductie op het centrale thema van de week van de hedendaagse muziek 2012, music as process

Demo corner / musescore & samplesumo – Campus Hoogpoort – 11.30 u
De nieuwste ontwikkelingen in muzieksoftware kan je hier uittesten

Concert Elisa Medinilla en Fabian Coomans & Tinnitus Pianoduo – Campus Hoogpoort – 14.00 u
‘Monument – Selbstportrait – Bewegung’ van Ligeti en ‘Piano Phase’ van Reich

Film Steve Reich, Phase to Face – KASKcinema – 16.00 u
Documentaire over leven en werk van Reich, Eric Darman & Franck Mallet (2011, 80′)

Concert Reich, ‘music for 18 musicians’ – Campus Hoogpoort – 20.00 u
Studenten master van het Koninklijk Conservatorium spelen ‘music for 18 musicians’ van Reich

In 1974 begon Reich aan wat zijn meest kenmerkende werk zou worden, Music for 18 Musicians. In dit muziekstuk kwamen veel nieuwe ideeën naar voren, ook al refereert het aan eerder werk. Het is opgebouwd rond een cyclus van elf akkoorden, die in het begin worden geïntroduceerd, gevolgd door een muzikale sectie rond elk akkoord en uiteindelijk een terugkeer naar de oorspronkelijke cyclus. Dit was Reichs eerste poging om voor grotere aantallen muzikanten te schrijven en de uitbreiding van het aantal uitvoerders resulteerde in een groter psycho-akoestisch effect, waarbij de opbouw en afbouw van motieven en het ontstaan van phase shifting en resulting patterns tot een hoogtepunt wordt gevoerd.

————————————————————–

Dinsndag 31 januari 2012

Lezing Luk Vaes : extended pianotechniques – Campus Hoogpoort – 10.00 u
Pianist en onderzoeker dr. Luk Vaes, verbonden aan het Orpheus Instituut te Gent, gaat op zoek naar het gebruik van ‘extended techniques’ voor piano in procesmatige muziek. Bestaan die, worden die vaak toegepast en wat zijn deze technieken?

Demo corner : jamhub – Bijlokestudio – 11.30 u
Ervaar het jammen in een virtueel stille omgeving

Concert ‘the search’ o.l.v. Bart Maris en Peter Vandenberghe – Campus Hoogpoort – 14.00 u
Bart Maris en Peter Vandenberghe confronteren akoestisch en elektronische klanken in een improvisatiecyclus met studenten in een aaneenschakeling van de meest uiteenlopende kleine formaties. Klank vloeit voort uit improvisatie als empirische analyse van de adhoc-situatie. De zoektocht en de keuzes primeren, opbouwend tot een groter geheel met duidelijke parameters: densiteit/dynamiek/contrast/symbiose.

Artistic researchers in concert – Campus Hoogpoort – 20.00 u
De onderzoekers van de School Of Arts presenteren hun muzikale resultaten, in verband gebracht met ‘Music as Proce’. Diverse uitvoerders brengen het werk van Hans Roels, Liselotte Sels, Olmo Cornelis en Daan Janssens. Jazzpianist en oud-student Fulco Ottervanger brengt een hedendaagse versie door Florian Heyerick van enkele koralen van Christoph Graupner.

————————————————————–

Woensdag 1 februari 2012

Open lessen jazz/pop en muziekproductie – Bijlokestudio – 9.00 u – 15.00 u
Docenten jazz/pop en muziekproductie geven les aan geïnteresseerde studenten uit eigen en andere afstudeerrichtingen

Workshop hedendaagse muziek voor kinderen (i.s.m. Matrix) – De kleine Icarus, Ledeganckstraat 4, Gent – 9.15 u – 10.30 u

Lezing Maarten Beirens : de ontwikkeling van ‘process music’ in de tweede helft van de 20ste eeuw – Campus Hoogpoort – 10.00 u
Musicoloog Maarten Beirens gaat via een uitgebreide selectie partituur- en luistervoorbeelden dieper in op hoe ‘process music’ zich in de tweede helft van de twintigste eeuw in Europa ontwikkelde. Daarbij staan componisten als Louis Andriessen en Michael Nyman centraal.

Demo corner : Matrix, centrum voor nieuwe muziek – Campus Hoogpoort – 14.00 u
Documentatie en educatief materiaal over de werking van Matrix. Educatief materiaal over hedendaagse muziek en educatie van docenten vakdidactiek uit de Specifieke Lerarenopleiding.

Concert ‘stained glass music’ met Robin Hayward – Campus Hoogpoort – 15.00 u
Tubist-componist Robin Hayward (Brighton, 1969) schreef ‘Stained Glass Music’ voor blazersensemble bestaande uit muzikanten van divers niveau. Zij worden actief betrokken bij het compositieproces en werken samen de precieze regels uit die kleur en interactie bepalen. Transparante kleur-partituren vormen de basis voor het werk, staan verspreid in de zaal, en sturen de interacties tussen de musici. De diverse kleurlagen (zoals in een glasraam) brengen de gelaagdheid van de verschillende instrumententimbres mooi in beeld.
De uitvoering van dit werk wordt voorafgegaan door een presentatie over de werking van Matrix. Na de uitvoering volgt een interactief gedeelte: het achterliggend concept voorgesteld door de componist, een gesprek met enkele deelnemers over hun ervaringen met dit project, het verhaal achter het creatieproces en de wisselwerking tussen componist en amateur-gelegenheidsensemble

Concert master na master solist hedendaagse muziek – Campus Hoogpoort – 20.00 u
Orde scheppen in ritmische en melodische overvloed: werk van Uros Rojko, Fausto Romitelli, Philippe Hurel, Philippe Leroux en Mary Finsterer

Zo goed als alle gecomponeerde muziek maakt in meer of mindere mate gebruik van processen om orde te scheppen in de ritmische en melodische overvloed: van canons, rondo’s in de ‘oude muziek’ over de weinig transparante Bouleziaanse seriële systemen tot
de meer voelbare Reichiaanse fase-verschuivingen. Voor Steve Reich was verstaanbaarheid een belangrijke drijfveer: het publiek moest en zou snappen hoe de muziek zich ontwikkelt en middels welk proces. Voorwaar geen bescheiden ambitie die hij deels waarmaakte door processen voorop te stellen die behoren tot ons muzikaal DNA (canon-techniek) of een sterke fysieke impact hebben. Processen dus, die mogelijk de luisteraar bij de les houden en niet laten wegdromen naar hogere sferen. Processen ook die muziek produceren die verteerbaar is voor een groter publiek.

Er zijn heel wat componisten die zich genereuzer opstellen en al dan niet bewust een zekere kloof trachten te overbruggen.  Hiervoor zijn Fausto Romitelli (Italië, 1963-2004) en Mary Finsterer (Australië, 1962) behoorlijk overtuigende vertegenwoordigers.
‘Ritornello’ van Philippe Hurel (1955) is deel van een cyclus waarin ook Loops I, II en II thuishoren. In dit werk, dat een hommage is aan Luciano Berio, stamt al het materiaal af van één cel, één enkele dalende reeks van drie noten. De titel verwijst naar de manier waarop het werk is georganiseerd: de afwisseling van deze drie noten reeks met langzamere en vrijere passages. Het voornaamste verschil hier met het klassieke ritornel is dat de terugkeer naar de reeks (= refrain) niet plots gebeurt maar eerder gradueel, als een soort van ‘morphing’ (in elkaar overvloeien) van twee identiteiten.
‘PPP’ van Philippe Leroux (1959) is eveneens geënt op beperkt materiaal: enkele ritmische cellen die tegenover elkaar worden uitgespeeld en steeds opnieuw terugkomen in andere tempi om pas op het einde in unisono te klinken.
In Micro-ostinati van de Sloveense componist Uros Rojko (1955) draait alles om de virtuoze variatie en ontwikkeling van korte cellen, om hier tot een merkwaardige klanksynthese te komen tussen twee instrumenten met wel heel contrasterende karakteristieken.

————————————————————–

Donderdag 2 februari 2012

Workshop artist in residence Christian Fennesz – Bijlokestudio – 11.00 u

Concert Christian Fennesz / Kamilya Jubran / Arifa – Vooruit – 20.00 u
De Oostenrijkse elektronica-artiest Fennesz is bekend van zijn samenwerkingen met o.a. Sparklehorse, David Sylvian en de Japanse componist Ryuichi Sakamoto. Hij haalt zijn gitaarklanken door de laptop met een bedwelmende sound tot gevolg. Een van de Grote Meneren in het genre, hij won niet voor niets de Prix Ars Electronica Award voor digitale muziek.

De Palestijnse zangeres Kamilya Jubran loodst Oosterse muziek de 21ste eeuw binnen en laat horen hoe traditie en avant-garde perfect samen kunnen gaan. Ze is een van de meest originele stemmen binnen de Arabische muziekwereld.
Kamilya Jubran (stem, oud) & Werner Hasler (trompet, elektronica)

Als muzikanten met roots in Turkije, Irak en Roemenië samen ernaar streven om “samen de mooist denkbare muziek te maken”, moet dat wel iets aparts opleveren. Arifa maakt dan ook een heerlijke reis van Indiase raga’s, flamenco, Perzische tradities, westerse klassieke muziek en Anatolische ritmes, gespeeld op instrumenten als oud, darbuka, bendir en erbane. “In ragfijne schoonheid doet dit debuut niet onder voor het beste werk van Anouar Brahem”. (5-sterrenrecensie in de Volkskrant)

————————————————————–

Vrijdag 3 februari 2012

Concert SAX-4 – Campus Hoogpoort – 13.00 u
New York Counterpoint, Steve Reich & Jesus is Coming, Jacob Ter Veldhuis
Het Serrano saxofoonkwartet werd opgericht in 2010 door 4 studenten Master Saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Het kwartet bestaat uit: Pieter Delaere (sopraan saxofoon), Sam Huysentruyt (alt saxofoon), Koen Dewulf (tenor saxofoon) en Vincent Alpaerts (bariton saxofoon).
Zij volgen momenteel les saxofoon in de klas van dhr. Vaneyghen Rik, dhr. Maas Koen en dhr. Minten Raf. Als kwartet volgen zij les Ensembles in de klas van dhr. Deprey Kris.
Op 14 september 2011 werden zij uitgenodigd om op te treden op het Galabal van de koning Boudewijnstichting.
Het kwartet werd geselecteerd door het Koninklijk Conservatorium te Gent om België te vertegenwoordigen op de ’21st International Music Competetion’ te Milaan, dit in organisatie van de ‘Società Umanitiaria Milano’. Daar behaalden zij de halve finale. Het kwartet heeft al verschillende concerten op haar palmares, zowel in binnen- en buitenland.

Q&A meeting Christian Fennesz – Campus Hoogpoort – 14.00 u

Tijd en plaats van het gebeuren :

Week van de Hedendaagse Muziek
Van maandag 30 januari tot en met vrijdag 3 februari 2012
Koninklijk Conservatorium Gent

Meer info : whm.schoolofarts.be