Stom Paard : een absurdistisch en mysterieus klank- en woordenspel

Stom Paard Wie ‘Stom Paard‘ in de Zomer van Antwerpen 2006 of de Gentse Feesten 2008 gemist heeft, krijgt deze week een allerlaatste kans om deze voorstelling mee te pikken. Zangeres Thaïs Scholiers (FROE FROE, Theater TOL, Time Circus) en pianist Johan Bossers (Toneelhuis, Transparant) nemen je mee naar een geheim theatertje om je daar onder te dompelen in hun poëtische en absurde vertelsels. Liedjes over een jonge straathond, twee verstrooide professoren, een stom paard, een revolutionaire dorpsgek, een winterse wandeling, een olifant en heel veel regen. Maar achter deze bedrieglijk kinderlijke verhaaltjes schuilt een geheimzinnige, donkere wereld… Een intimistische muziekvoorstelling in het Antwerps om met een glimlach naar te luisteren.

Stom paard, is een cyclus van 15 nurseryrhymes van de Russische schrijver Vadim Levin, op muziek gezet door de Russische componist Alexander Knaifel (1943). Net als bij tijdgenoten zoals bv Arvo Pärt is er in de muziek van Knaifel een streven naar eenvoud, innerlijkheid – naar een soort muzikale naaktheid. Hij is wars van iedere vorm van complexiteit. Het is de soberheid, de doorzichtigheid, een melancholiek dromen die zijn muziek een oprechtheid geeft.
Knaifel is een meester in het spinnen van verhalen uit een minimum aan materiaal. Zijn uitgebeende klankwereld is anarchistisch van opzet, maar extreem gedetailleerd in de uitwerking. Zijn extreme zuinigheid in taal, klank en gebaar en de belangrijke rol die hij de stilte toebedeeld, vragen om een extreme subtiliteit en concentratie, plus een totale overgave van de uitvoerders.

In Stom paard is niets wat het lijkt. De schoonheid van deze miniaturen ligt in het ongebruikelijke licht dat op gewone zaken wordt geworpen. Hoe ga je om met het besef dat alles om ons heen, elk voorwerp, elke gebeurtenis, een oneindig aantal betekenissen heeft? Zodra dat besef je werkelijk raakt, word je duizelig. Dan voel je hoe wonderlijk de wereld is. Alles draait om paradoxen. Banale voorvallen uit het dagelijks leven worden door de muziek uitvergroot en in tijd gerokken waardoor de schijnbaar onschuldige kinderverhaaltjes een absurd-obscuur karakter krijgen.
Stom paard is een compositie vol geheimen, vol omkeringen. Voor Knaifel is het absurde een essentiëel bestanddeel van spiritualiteit en het is zijn fascinatie voor magie, cijfers, absurde humor, voor ‘de achterkant van de spiegel’ die deze liedercylclus verbindt met zijn opera Alice. (Deze opera werd in september 2002, in een regie van Pierre Audi, gecreërd in de Nederlandse Opera.)

Stom paard is een ‘alchemistisch muzikaal gebeuren/ritueel’ uitgevoerd door 1 zangeres en 1 pianist. Beiden gidsen het publiek een ‘andere’ werkelijkheid binnen; helpen hen door te dringen voorbij de banaliteit van het leven…the other side of the mirror…

Tijd en plaats van het gebeuren :

Walpurgis : Stom Paard
Donderdag 3 en vrijdag 4 februari 2012, telkens om 20.30 u
Tutti Fratelli – Antwerpen

Lange Gasthuisstraat 26
2000 Antwerpen

Meer info : www.walpurgis.be en www.tuttifratelli.be
————————
Zondag 5 februari 2012 om 11.00 u
CC De Meent – Beersel

Gemeenveldstraat 34
1652 Alsemberg (Beersel)

Meer info : www.walpurgis.be en www.demeent.be

Extra :
Alexander Knaifel op nl.wikipedia.org, www.sikorski.de en youtube

Elders op Oorgetuige :
Stom Paard op Internationaal Straattheaterfestival MiraMirO, 22/07/2008
Walpurgis’ Stom paard : stille muziek op een geheime locatie, 11/07/2006

Bekijk alvast dit fragment uit Stom Paard

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=eaSj0um_OHI&w=500&h=305]