Douze Chansons : poëzie van Maurice Maeterlinck op muziek gezet door 12 Vlaamse en internationale componisten

Maurice Maeterlinck Op 9 november 1911 verleende de Zweedse Academie de Nobelprijs literatuur voor dat jaar aan de auteur van Gentse origine Maurice Maeterlinck (foto). In 2011 is het honderd jaar geleden dat Maurice Maeterlinck onderscheiden werd met deze hoogste literaire prijs. Hij blijft tot vandaag de enige Belgische schrijver, die deze onderscheiding kreeg.

In 1896 publiceerde Maeterlinck zijn bundel “Douze Chansons”, twaalf gedichten die naar eigen zeggen geïnspireerd waren door Vlaamse kinder- en volksliederen. Hij integreert er inderdaad een aantal karakteristieken van het volkslied in. Voor de rest – en vooral – zijn de twaalf gedichten pure symbolistische poëzie met ondertonen van mysterie, angst en somberheid. 

Spectra beoogt een prestigieus internationaal project, waarin twaalf componisten uit binnen- en buitenland elk één van de Douze Chansons op muziek zetten. Hiervoor werden zes Belgische (waarvan twee uit Gent) en zes buitenlandse componisten aangezocht. De componisten zijn: George Van Dam (B), Bert Van Herck (B), Daan Janssens (B), Daniel D’ Adamo (F), Anthony Fiumara (NL), Frederik Neyrinck (B), Annelies Van Parys (B), Ji Sun Yang (Korea), Willem Boogman (NL), Juan Manuel Artero (SP), Janco Verduin (NL) en Jean-Luc Fafchamps (B).

Dit prestigieuze internationale project wordt uitgevoerd op vrijdag 3 februari 2012 in de Pacificatiezaal van het Gentse Stadhuis. Sara De Bosschere brengt de gedichten in Nederlandse vertaling o.l.v. Philippe Rathé. Dit concert is het openingsevenement van het Maeterlinck-colloquium dat op 4 februari 2012 in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) in Gent plaatsvindt.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Spectra Ensemble : Douze Chansons
Vrijdag 3 februari 2012 om 20.00 u
Pacificatiezaal Stadhuis Gent

Botermarkt 1
9000 Gent

De toegang is gratis. Wil je er graag bij zijn? Stuur een mail naar info@spectraensemble.com of bel naar één van deze nummers: 09/225 68 34 – 0472/357 838 – 09/335 87 97 (C-zuur)

Meer info : www.maeterlinck100.be en www.spectraensemble.com
———————————–
Vrijdag 6 april 2012 om 20.00 u (Inleiding om 19.15 u)
CC De Spil – Roeselare
H. Spilleboutdreef 1
8800 Roeselare

Meer info : www.despil.be en www.spectraensemble.com

Extra :
George Van Dam op www.ictus.be
Bert Van Herck : www.bertvanherck.com, www.matrix-new-music.be en youtube
Daan Janssens : www.daanjanssens.be en youtube
Daniel D’ Adamo : www.danieldadamo.com, brahms.ircam.fr en youtube
Anthony Fiumara : www.anthonyfiumara.com, www.muziekcentrumnederland.nl en youtube
Frederik Neyrinck : www.frederikneyrinck.be, www.muziekcentrum.be en youtube
Annelies Van Parys : www.anneliesvanparys.be , anneliesvanparys.spaces.live.com, www.matrix-new-music.be en youtube
Ji Sun Yang op www.jancoverduin.com
Willem Boogman : www.willemboogman.nl en www.muziekencyclopedie.nl
Juan Manuel Artero : www.juanmanuelartero.com
Janco Verduin : www.jancoverduin.com, www.muziekencyclopedie.nl en youtube
Jean-Luc Fafchamps op www.compositeurs.be, www.arsmusica.be en youtube