Gradus ad Parnassum : Bram Vermeire & Lynn Leterme

Lynn Leterme In de concertreeks Gradus ad Parnassum van Hogeschool Gent Conservatorium brengen gitarist Bram Vermeire en pianiste Lynn Leterme (foto) werk van Gerald Schwertberger, Mario Castelnuovo-Tedesco, Mauro Giuliani, Antonio Diabelli en Enrique Granados.

De Oostenrijkse componist Gerald Schwertberger (1941) studeerde piano bij prof. Otto Kral op de Lehrerbildungsanstalt St. Pölten en leerde zichzelf bas. Later studeerde hij geschiedenis en Duits aan de universiteit van Wenen. Tegelijkertijd volgde hij privépianolessen bij prof. dr. Erika Dichler-Sedlacek en studeerde hij contrabas aan het Conservatorium van Wenen. Gedurende deze periode was hij ook actief als bassist in jazz- en dancebands.
In 1966 begon hij een carrière als leraar muziek en Duits in Wenen. Tussen 1977 en 1985 gaf huh les aan de Oostenrijkse School in Guatemala. Van 1986 tot aan zijn pensionering in 2001 doceerde hij aan de Weense universiteiten. Zijn composities zijn vooral didactisch van aard en omvatten onder andere arrangementen, suites, liederen en koorwerken – voor een deel op eigen teksten – evenals moderne kerkmuziek.

Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968) studeerde piano en compositie bij Ildebrand Pizetti aan het Cherubini conservatorium in Florence. Hij was een romantisch componist in de traditie van Respighi en Richard Strauss; zijn muziek is warm en gracieus, vaak virtuoos en direct. Hij kreeg al op jonge leeftijd succes met zijn composities, veel van zijn stukken stonden op de programma’s van diverse Europese orkesten en ensembles tijdens het interbellum. In 1939 emigreerde de familie naar Verenigde Staten en hij zich vestigde in Beverly Hills. Veel van zijn werken zijn nog steeds grotendeels ongepubliceerd en omvatten acht opera’s, veel filmmuziek, balletten, oratoria, ouverturen, liederen en kamermuziek. Hij schreef 33 interessante liederen op teksten van Shakespeare. Tedesco heeft veel muziek voor gitaar geschreven op verzoek van de Spaanse gitarist Andrés Segovia. Hij schreef niet alleen voor sologitaar maar ook concerten, kamermuziekwerken, liederen met gitaar en gitaarduetten.
Zoals veel andere Europese immigranten van zijn tijd componeerde Tedesco ook muziek voor films.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Gradus ad Parnassum : Bram Vermeire & Lynn Leterme
Zondag 12 februari 2012 om 11.00 u
Koninklijk Conservatorium Gent
– Mengalzaal
Hoogpoort 64
9000 Gent

Meer info : cons.hogent.be en www.lynnleterme.be

Extra :
Gerald Schwertberger op youtube