Vlaams Radio Koor brengt prachtig Frans programma in Antwerpen

Alfred Desenclos De Antwerpse vzw Koorlink organiseert sinds 1989 A Capella concerten. Jaar na jaar werd telkens met enthousiasme een kwalitatief hoogstaande cyclus neergezet. Het Vlaams Radio Koor is al meer dan 10 jaar vaste partner. Dit jaar brengt het koor, met de nieuwe chef-dirigent Hervé Niquet, een prachtig Frans programma met werk van Alfred Desenclos (foto), Francis Poulenc en Pierre Villette.

Deze eerste cyclus met Hervé Niquet als chef-dirigent combineert het Requiem (1961) van de Franse componist Alfred Desenclos met religieuze werken van tijdgenoten, waaronder Francis Poulenc. Met zijn reflectieve en serene sfeer zet Desenclos’ Requiem de traditie van de meer bekende dodenmissen van Fauré en Duruflé verder.  Ook Poulenc, vooral bekend om de speelsere werken die hij onder de vleugels van ‘Les Six’ componeerde, liet tal van religieus  geïnspireerde composities na. Een onverwacht ingetogen programma dus, met ruimte voor reflectie en bezinning.

De Franse componist Pierre Villette werd geboren op 7 februari 1926 in Duclair, Frankrijk en overleed op 6 maart 1998 in Aix-en-Provence, Frankrijk. Villette was een telg uit een muzikale familie. Hij kreeg orgelles van Marcel Dupré, voordat hij van 1941 tot 1946 ging studeren aan het conservatorium in Parijs. Zijn zwakke gezondheid dwong hem vanuit het bergachtige gebied van Besançon te verhuizen naar een warmere streek, Aix-en-Provence. Daar in Zuid Frankrijk verbleef hij tot aan zijn dood.

Villette’s muziek is een produkt van Franse historie, waarin stijlen van diverse componisten hun fundament hebben weten te leggen. Fauré, Debussy, Poulenc, Messiaen en de Franse culturele achtergrond vanuit het katholicisme én de benedictijnenorde hebben hun bijdrage geleverd. Villette was niet geïnteresseerd in de avant-gardistische richting van Boulez’ cirkel, maar in plaats daarvan werd zijn muzikale invloed ontrokken aan Gregorian Chant en middeleeuwse muziek, aan jazz – hij componeerde een orchestraal stuk onder de titel ‘Blues’ – en Stravinsky. Villette’s catalogue bevat 81 opusnummers. Hij schreef kamer- en orkestmuziek, zowel als de betere koorwerken. Villette’s werk is in zijn eigen land nooit op grote schaal uitgevoerd, omdat hij meer regionaal werkte i.p.v. in Parijs, de stad van de schone kunsten. In 1967 werd hij benoemd tot directeur van de Academy in Aix-en-Provence, waar hij tot aan zijn pensionering in 1987 bleef werken. Zijn composities zijn overal ter wereld uitgevoerd.

Programma :

 • Alfred Desenclos, Requiem
 • Francis Poulenc
  – I. & II. uit Quatre Petites Prières de Saint François D’Assise
  – Litanies à la vierge noire
  – Ave Verum Corpus
  – Laudes de Saint Antoine de Padoue (fragmenten)
 • Pierre Villette, O quam suavis est, Op. 76

Tijd en plaats van het gebeuren :

Vlaams Radio Koor : Lux Perpetua
Zondag 12 februari 2012 om 11.00 u
Onze-Lieve-Vrouwekapel Elzenveld – Antwerpen

Lange Gasthuisstraat 45
2000 Antwerpen

Meer info : www.vlaamsradiokoor.be, www.koorlink.be en www.elzenveld.be

Extra :
Alfred Desenclos op www.requiemsurvey.org en en.wikipedia.org
Pierre Villette op en.wikipedia.org en youtube

Beluister alvast de Introito en het Kyrie uit het Requiem van Alfred Desenclos

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=MOAAbESpKEA&w=500&h=305]