Opera Buffa : Laika en Transparant serveren culinaire verleiding

Opera Buffa Laika en Muziektheater Transparant toeren door Vlaanderen met een eigenzinnige bewerking van Mozarts Don Giovanni: een combinatie van muziek, zang, spel en… chocolade. Acteurs en zangers brengen het spel van verleiden en verleid worden voor en tussen het publiek. Verrassende gerechten uit Don Giovanni’s keuken zorgen voor de prikkelende spanning tussen begeerte en overgave. Je geniet van verlokkelijke spijzen. Hartig, zinnelijk, zoet en zalig.

In 2007 ensceneerden Jo Roets en Peter De Bie van Laika de laatste scène uit Mozarts Don Giovanni voor de Operdagen in Rotterdam. Het publiek werd toen verleid door een combinatie van muziek, zang, spel en … chocolade! Sindsdien speelt de idee voor een bewerking van meerdere scènes uit deze opera. Daarvoor vonden ze in Muziektheater Transparant de ideale muzikale partner: samen met Jan Van Outryve maken ze Opera Buffa.”In welke paradoxale tijd leven wij?” Die vraag stelde Mozart zich aan het einde van de 18de eeuw toen hij de opera Don Giovanni componeerde. Men hunkerde naar vernieuwing, maar hield tegelijkertijd angstvallig vast aan oude verworvenheden en vertrouwde waarden. In welke dubbelzinnige tijd leven wíj aan het begin van de 21ste eeuw? Wij, die als vanzelfsprekend meedeinen op het ritme van een mediacarrousel die permanente hitsigheid propageert, maar tegelijk gechoqueerd zijn door een strandfoto van een naakt kind op internet. Hoe vermoeiend is het om voortuderend te schipperen tussen porno en preutsheid? En vooral: wat levert die verscheurdheid ons op? ‘Niets!’, zou zonder twijfel het gevatte antwoord zijn van Don Giovanni, de eeuwige charmeur die erin slaagde de fantasie van zovele vrouwen tot leven te wekken. Misschien moeten we zijn voorbeeld volgen en schoonheid in al zijn facetten weer met de nodige passie benaderen? Opera Buffa is een eigentijdse adaptatie van Mozarts Don Giovanni door Laika en Muziektheater Transparant. De eigenzinnige enscenering bejubelt de kracht van het subtiele verlangen. Verrassende gerechten zorgen voor de prikkelende spanning tussen begeerte en overgave. De muzikale bewerking voor een kleine bezetting van muzikanten en zangers laat de helderheid van Don Giovanni spetteren. Opera Buffa geeft het geraffineerde spel van verleiden en verleid worden terug de ereplaats die het verdient: die van verheven kunst. Dit theatrale muzikaal-culinaire project laat geen enkel zintuig onberoerd.

Sinds zijn studies concerteert Jan Van Outryve als luitist met buitenlandse ensembles waaronder o.a. Les Arts Florissants, Frankfurter Barockorchester, Concerto ’91, The spirit of Gambo, La Primavera… In België was hij meermaals te gast bij ensembles als Ex Tempore, Il Fondamento, Oltramontano… Jan Van Outryve is vast verbonden aan Capilla Flamenca met wie hij meerdere bekroonde cd’s realiseerde. Ook bij het avontuurlijke ensemble Graindelavoix is hij de vaste luitist.
Naast zijn drukke concertagenda is Jan Van Outryve actief binnen de podiumkunsten waar hij zijn creatieve kwaliteiten als muzikant/componist kan inzetten. In 1993 ontstond een bloeiende samenwerking met regisseur/organisator Wouter Van Looy, waar tal van succesvolle muziektheater-opera’s en cd-producties uit voortkwamen, zoals Van Verre Zeeën (Mallemuze), Floris en Blancefloer (Laika), Ik Vlieg (Muziektheater Transparant), Drift (geselecteerd voor het theaterfestival in 2004) en het volledig doorgecomponeerde muziektheatergedicht Dido (Muziektheater Transparant). Naast zijn activiteiten bij Muziektheater Transparant, waar hij resideert, verleende Jan Van Outryve ook zijn medewerking aan projecten van Les Ballets C de la B, Laika, Theater Froe Froe, de Kopergieterij, het Muziek Lod e.a. Vorig jaar ging van hem Petroesjka, een muziektheatervoorstelling van Laika en de Filharmonie in première, een voorstelling waarvoor de teksten van Judith Hertzberg op muziek werden gezet. Ook voor De idioot van Laika en Het Paleis schreef Jan de muziek.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Laika & Muziektheater Transparant : Opera Buffa
Vrijdag 17 en zaterdag 18 februari 2012, telkens om 19.00 u
CC Hasselt
– Schouwburg
Kunstlaan 5
3500 Hasselt

Meer info : www.ccha.be, www.transparant.be en www.transparant.be
————————
Woensdag 22 en donderdag 23 februari 2012, telkens om 20.00 u
Concertgebouw Brugge

‘t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be, www.transparant.be en www.transparant.be
————————
Woensdag 29 februari en donderdag 1 maart 2012, telkens om 20.15 u
de Warande – Kuub – Turnhout
Warandestraat 42
2300 Turnhout

Meer info : www.warande.be, www.transparant.be en www.transparant.be
————————
Donderdag 8, vrij 9 en zaterdag 10 maart 2012, telkens om 20.30 u
CC Ter Dilft – Bornem

Sint-Amandsesteenweg 41-43
2880 Bornem

Meer info : www.terdilft.be, www.transparant.be en www.transparant.be
————————
Donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 maart 2012, telkens om 19.00 u
Zondag 18 maart 2012 om 12.30 u
De Roma – Borgerhout

Turnhoutsebaan 286
2140 Borgerhout

Meer info : www.deroma.be, www.transparant.be en www.transparant.be

Extra :
Jan Van Outryve op www.muziekcentrum.be, www.transparant.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Come On! Let’s Party! Spetterende feestweek in het Concertgebouw Brugge, 13/02/2012