String trios from the East : Goeyvaerts Strijktrio stelt nieuwe cd voor in Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas

Goeyvaerts Strijktrio Het Goeyvaerts Strijktrio heeft een nieuwe cd uit – ‘String trios from the East’ – en stelt die voor in Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas. Alle muziek op deze cd heeft minstens één zaak gemeen: het vertrekt vanuit een uiterst bescheiden punt. Vanuit een korrel van klank ontstaan spaarzame spinsels – een noot of twee, in de buurt van de stilte, en van daaruit ontstaat een wereld van consonanten, dissonanten, monoloog, dialoog (en hier trialoog). Het archaïsche verleden wordt in een modern heden geplaatst als een reflectie op onze muzikale canon.

De componisten op deze cd zijn uit verschillende delen van wat ooit de Sovjetunie is geweest: Knaifel en Paiberdin zijn Rus, Gubaidulina heeft Tataarse roots en Kancheli is Georgisch. Hun uiterst economische houding naar klank geeft hun extreme, kwetsbare opstelling weer. Het Goeyvaerts Strijktrio is naar goede gewoonte gaan samenwerken met de componisten alvorens de studio in te duiken. In de aanloop zijn er sessies geweest met Sofia Gubaidulina en Giya Kancheli.
Alexander Knaifel was aanwezig tijdens de opnamesessies en zijn stem leende hij bij het inlezen van de prachtige gedichten van Fyodor Tyutchev. De kaartjes waar deze gedichten op geschreven zijn, zijn in het bezit van Alexander Knaifel. Deze verzameling van zes gedichten zijn tot op heden onuitgegeven gebleven en werden voor deze gelegenheid integraal opgenomen in het begeleidende boekje van de cd.

Het Goeyvaerts Strijktrio is in 1997 opgericht door violiste Kristien Roels, altviolist Kris Matthynssens en cellist Pieter Stas met als doel uitsluitend twintigste en eenentwintigste eeuwse repertoire uit te voeren. Het trio ontleent zijn naam aan de Belgische componist Karel Goeyvaerts die een belangrijke rol speelde in de ontwikkelingen binnen de Europese nieuwe muziek. Het ensemble speelt niet alleen bestaand werk, maar is ook actief met opdrachten voor nieuwe strijktrio’s.
Hun eerste cd verscheen bij Pavane Records met werk van Joseph Jongen, Eugène Ysaÿe en Louis De Meester. Deze cd werd met een ‘Joker’ bekroond in het cd-tijdschrift Crescendo. Het magazine ‘Record Geijutsu’ (Japan) citeert: “Their performance is full of delicacy and passion”. Zij streven bij hun uitvoeringen naar authenticiteit en gaan daarvoor te rade bij eminente muzikanten en componisten zoals Alexander Ivashkin, Giya Kancheli, Henk Guittart, Sofia Gubaidulina, Alexander Knaifel (Schoenberg Kwartet),… . Hun laatste cd met strijktrios van Arnold Schoenberg, Anton Webern en Alfred Schnittke verscheen bij het gerenommeerde internationale label Challenge Records. Deze laatste cd ontving onder andere een Gouden Label bij Klasssiek Centraal, een nominatie als beste cd-productie voor de Klara’s en een aanbeveling in Gramophone.

Tracklist

cd 1
– Sofia Gubaidulina (1931) String Trio (1988)
dedicated to the memory of Boris Pasternak

– Oleg Paiberdin (1971)
Organum a-nn-a (2000)

– Giya Kancheli (1935)
Time… and again (1997/1998)
rag-gidon-time (1995/1999)

cd2
– Alexander Knaifel reads…
Prayer of one going to church

– Alexander Knaifel reads poems by F. Tyutchev (1803-1873)
dedicated to E.F. (Elena Frolova)

– Alexander Knaifel (1943)
e.f. and three visiting cards of the poet (2008)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Goeyvaerts String Trio : String trios from the East (cd-voorstelling)
Donderdag 23 februari 2012 om 20.00 u
Galerie De Zwarte Panter – Antwerpen

Hoogstraat 70
2000 Antwerpen

Meer info : www.dezwartepanter.com
——————————-
Zaterdag 3 maart 2012 om 20.00 u
Galerie Link – Gent

Kwaadham 52
9000 Gent

Meer info : www.galerie-link.be
——————————-
Zaterdag 10 maart 2012 om 20.00 u
Zondag 11 maart 2012 om 15.00 u
SASK – Sint-Niklaas

Boonhemstraat 1
9100 Sint-Niklaas

Meer info : www.stringtrio.net

De toegang is telkens gratis