Ars Musica 2012 : viering van het anderszijn en de ontdekking

Ars Musica Donderdag gaat in Luik de 24ste editie van het festival Ars Musica van start. De editie 2012 vindt plaats van 1 maart tot 31 maart in heel België, van Luik tot Brugge, via Bergen, Brussel en Antwerpen. Altra Cosa, het festivalthema gekozen door Claude Ledoux, artistiek commissaris voor de editie 2012, kondigt aan dat Ars Musica voortaan andere dingen wil brengen en andere zaken wil verdedigen. Ars Musica wil zich open stellen voor de wereld en de hedendaagse samenleving, en dit met een rijke, gevarieerde programmering: een Japans weekend, een weekend ‘Engelen’ en ‘Demonen’, multidisciplinaire projecten, internationale bijeenkomsten van conservatoria, talrijke ontmoetingen met ensembles en componisten en uiteraard diverse creaties en ontdekkingen.

Het festival start in Luik. Na een vooropening op 1 maart, volgt de grote openingsavond met Jean-Luc Votano en het Orchestre Philharmonique de Liège onder de leiding van Manuel López Gómez en horen we het Klarinetconcerto van Claude Ledoux. Zaterdag 3 maart is een dag voor het grote publiek met een ‘opendeurdag’ (fanfares, theremin, percussie en beiaard) die wordt afgesloten met de wereldcreatie van het Strijkkwartet van Lucas Fagin.

Van 6 tot 9 maart maakt Ars Musica een tussenstop in Bergen voor vier concerten met de compositieklas en het orkest van het Conservatorium van Bergen. Op 20 maart staat de opera Les Aveugles / De Blinden van Daan Janssens en Patrick Corrilon op het programma, in het kader van het festival Via.

Van 8 tot 24 maart speelt het festival zich af in Brussel. Als opener brengt het jonge Franse ensemble Le Balcon, absoluut te ontdekken, composities van Claude Ledoux, Erin Gee en Fausto Romitelli. Op vrijdagavond 9 maart beleven we tal van wereldcreaties van werken van componisten als Fabian Fiorini, Hikari Kiyama, Clinton Mc Callum, Oscar Bianchi, Alexander Schubert, Morten Olsen en Eva Reiter. En op 12 maart speelt het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie onder leiding van Jean Thorel een creatie van Gilles Doneux.

Op 8, 9 en 11 maart schippert Ars Musica tussen ‘Engelen’ en ‘Demonen’ en verkent de erfenis van elektrische rock (Ictus en het Centre Henri Pousseur) in contrast met sacrale muziek opgedragen aan hedendaagse componisten (Klaus Huber en Wolfgang Rihm) : dit met het ensemble Solistes XXI en het Huelgas Ensemble.

Tijdens het weekend van 17 maart is, in de Raffinerie, Japan een van de sleutellanden van deze Altra Cosa. De pianiste Nao Momitani presenteert een originele scenografie. Muzikale brieven als hommage aan Azië, haiku’s, kalligrafie, scenografische concerten met traditionele instrumenten (koto, shamisen, sakuhachi) vullen de hele zondag. De dag vooraf presenteert de componist Toshio Hosokawa ‘Raven’, een wereldcreatie voor mezzosopraan en elf musici.

Vervolgens strijkt Ars Musica van 23 tot 25 maart neer in Antwerpen met onder meer de herneming van de opera Les Aveugles / De Blinden van Daan Janssens en Patrick Corillon naar Les Aveugles van Maurice Maeterlinck. Ten slotte ontvangt Brugge het festival van 29 tot 31 maart, met als slotvoorstelling van het Festival Aria. Voice with no limits met Salome Kammer en Rudi Spring.

Ars Musica 2012 – Altra Cosa is de viering van het anderszijn en de ontdekking, een uitnodiging om de vertolkers en componisten van de hedendaagse muziek te ontdekken en maakt van de maand maart een intens moment van ontmoetingen en kruisbestuivingen.

Altra Cosa, het thema 2012
De wereldwijde impact van diverse technologieën en de maalstroom aan informatie zijn zeker kenmerkend voor het begin van de XXIste eeuw. Cyberspace maakt anderen ‘veraf heel dichtbij’ maar maakt tegelijkertijd dat wat dichtbij is ook vaak heel veraf ligt. De andere is wat een samenleving vormt, maar hoe we ons tot elkaar verhouden bepaalt de kwaliteit van die samenleving: ofwel betreft het consumeristische relaties ofwel streven we naar relaties die gebaseerd zijn op luisteren en participeren, op geven en ondersteunen.

Deze interactie doorkruist ook de muzikale creatie. Logisch dus dat dit tevens een weerklank vindt in de programmering van de festivaleditie 2012 van Ars Musica, die muziekgenres vanuit alle hoeken belicht, vertrekkend vanuit een subjectief aanvoelen. In aanraking komen met het anders-zijn, is zichzelf de vrijheid gunnen onbekende oorden te ontdekken, daarbij voortgestuwd door muziek die hart en ziel raakt van zij die andere keuzes willen maken dan die voorgeschoteld door de massieve culturele consumptiemaatschappij.

Zo luidt dus het thema voor deze editie: een andere stellingname, een ander opzet: Altra cosa…

Deze thematiek brengt ons terug naar de vocale oorsprong van de muziek en stippelt een parcours uit door talrijke calligrafieën van de stem, te starten bij de Gregoriaanse gezangen tot aan de meest gewaagde verkenningen van onze hedendaagse artiesten. Droomgezangen komen dus rijkelijk aan bod, omwille van de pracht en praal van haar contrasten: van Ockeghem tot Klaus Huber en Franck Christoph Yeznikian, van de MouthPieces van de Oosterijks-Amerikaanse artieste Erin Gee tot Wolfgang Rihm, en zelfs tot een verrassende Kurt Weill vertolkt door Marianne Faithfull.

Japan wordt één van de sleutellanden van deze Altra Cosa tijdens een themaweekend in de Raffinerie met een lyrische creatie van Hosokawa, muzikale brieven ter ere van Azië, Haiku’s, ontdekking van traditionele instrumenten (koto, shamisen, sakuhachi). En verder aansluitend bij het thema ‘anderszijn’, een exclusief geënsceneerd concert rond Oosterse krijgskunsten van pianiste Nao Momitani.

Altra Cosa zal ook rock zijn. Maar dan wel de alternatieve rock, rijk aan verbeeldingskracht, uit op verzadiging en allerlei experimenten. Zo maken we kennis met de ‘uitzinnige demonen’ die aan ons voorgesteld zullen worden door het ensemble Le Balcon tijdens het Brusselse openingsconcert van 8 maart. Romitelli zal er niet misstaan met zijn Professor Bad Trips. Volgen dan nog de talrijke projecten van Ictus, Zwerm en tevens de Centre Henri Pousseur.

De ‘engelen’ van de modernistische traditie volgens Adorno zullen tegengewicht bieden aan deze zwarte ‘demonische’ rockers: Boulez maar ook Mantovani, Aurélien Dumont, Tristan Murail en Michael Levinas, of ook nog de jonge Frans-Belgische Geoffrey François.

Belgische – jonge of minder jonge – componisten worden éénstemmig verdedigd door een festival dat trots is op artiesten van eigen bodem. Ze hoeven zeker niet onder te doen voor hun Europese collega’s, zoals de Spaans-Baskische Ramon Lazkano (‘eregast’ van d
it festival), de verbazingwekkende Philippe Maintz of de boeiende componisten uit Zuid-Amerika: Sylvestre Revueltas, Lucas Fagin, Juan Pablo Carreño of Sebastian Rivas.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Ars Musica 2012
Van donderdag 1 t.e.m. zaterdag 31 maart 2012
in Luik, Bergen, Brussel, Antwerpen en Brugge

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.arsmusica.be

Elders op Oorgetuige :
Ars Musica Brugge : de stem in al haar staten, 26/12/2012
Jeux et contes cruels : Debussy en Murail in Bozar, 23/03/2012
Feesten van angst en pijn topstuk Ars Musica Antwerpen, 22/03/2012
Ensemble InterContemporain brengt concert in het teken van de seriële muziek en haar erfenis, 21/03/2012
De Blinden : muziektheater van Patrick Corillon & Daan Janssens op tekst van Maurice Maeterlinck, 20/03/2012
Bleu : een unieke reis doorheen kleur en illusie, 19/03/2012
Marie-Dominique Gilles brengt bagatellen voor piano in Espace Senghor, 19/03/2012
Hedendaagse en traditionele Japanse muziek in La Raffinerie, 16/03/2012
Première The Raven van Toshio Hosokawa in La Raffinerie, 16/03/2012
Ars Musica plaatst Duitse componist Wolfgang Rihm in de kijker, 15/03/2012
Dagen van de conservatoria in Brussel : workshops, masterclasses, ontmoetingen en concerten, 12/03/2012
Musiques Nouvelles opent het Ars Musica in Flagey met werk van Aurélien Dumont, Tim Gouverneur en Ramon Lazkano, 12/03/2012
In het teken van Igor Stravinsky : Orchestre Royal de Chambre de Wallonie in de Académie royale de Belgique, 11/03/2012
Solistes XXI brengt hommage aan Klaus Huber in de Brusselse Miniemenkerk, 8/03/2012
Aurélie Franck en Cindy Castillo stellen hemelse een aardse visioenen voor, 8/03/2012
Stephane Ginsburgh & Garth Knox : een concert met twee gezichten, 7/03/2012
Capilla Flamenca en Het Collectief bezingen samen de kosmos en roepen de sterrenbeelden bij elkaar, 7/03/2012
Rock meets new music ! Ictus & The New Silence : This is not a pop song, 7/03/2012
Ensemble Le Balcon brengt hommage aan Fausto Romitelli in La Raffinerie, 6/03/2012
Ars Musica strijkt deze week neer in Bergen, 5/03/2012
Elektronisch gitaarkwartet Zwerm sluit Ars Musica Luik af, 1/03/2012
Twee creaties en Argentinië als eregast bij het Quator Danel in Luik, 1/03/2012
Méliès Experience combineert stille films, digitaal visueel werk en muziek, 1/03/2012
Fanfares, hedendaagse en historische beiaard, theremin & laptop en vele andere ontdekkingen op Ars Musica Luik, 29/02/2012
Ars Musica opent met een flamboyant Orchestre Philharmonique Royal de Liège in Luik, 29/02/2012