Lint: legandarische strip van Chris Ware op muziek van Walter Hus

Lint Lint, het nieuwe strip-operaproject van componist Walter Hus, is de perfecte kennismaking met het grootste stripgenie van de laatste twintig jaar, Chris Ware. Het gelijknamige boek schetst het complete levensverhaal van Jordan Wellington Lint, die uitblinkt in foute keuzes en gemiste kansen. De leidmotieven, contrapunten en andere muzikale elementen in dit beeldverhaal trokken de aandacht van Walter Hus. Samen met Angélique Willkie en Spectra Ensemble bouwt hij deze fabuleuze strip om tot een stripconcert.

Walter Hus (1959) is naast componist vooral uitvoerend pianist en improvisator. Vanaf zijn 10de treedt hij op als concertpianist in binnen- en buitenland, vanaf 1979 als pianist-improvisator. Hus speelde in het Belgisch Pianokwartet en was verbonden aan Maximalist!, een muzikale groepering opgericht in 1984 die het midden hield tussen pop, rock, klassiek en avant-garde. De muzikant-componisten die zich in deze beweging verenigden (o.a. Vermeersch, Sleichim, De Mey en Hus), hadden elkaar een jaar voordien ontmoet in het kader van de eerste choreografie van Anne Teresa de Keersmaeker (Rosas danst Rosas.) Hun imago werd sterk bepaald door invloeden uit de populaire cultuur, een illustratie van een geestesgesteldheid zonder dat die hun muziek daarmee zonder meer buiten het klassieke veld plaatste. De muziek lijkt zich voornamelijk te situeren in het kader van de New Simplicity, gegroeid uit de minimal music. Een hoge graad aan repetitiviteit, een microscopisch gevarieerde ritmiek en dynamiek, de eenvoudige manipulatie en transformatie van motieven, een beperkte harmonische organisatie en zeer gelimiteerd uitgangsmateriaal zijn hiervan de belangrijkste kenmerken. Dat resulteerde meestal in muziek met een hoge consonantiegraad en directe toegankelijkheid. Daarnaast was vooral het functionele en disciplineoverschrijdende aspect bepalend voor Maximalist!: een opvallend groot percentage van de muziek die dit collectief schreef, is conceptueel verbonden met andere kunsten zoals dans, theater en film. Dat geldt ook voor de muziek van Hus na Maximalist!. Naast muziek voor modeshows, choreografieën en films (‘The Pillow Book’ van Greenaway en ‘Suite 16’ van Deruddere), zijn verscheidene van zijn composities tot stand gekomen in samenwerking met hedendaagse dichters of toneelschrijvers zoals Stefan Hertmans (Francesco’s paradox), Peter Verhelst (One day they appeared), Jan Decorte (Meneer, de zot en tkint) en Jan Lauwers van de Needcompany (Orfeo) ). Sinds ’96 is Walter Hus werkzaam bij Limelight in Kortrijk, waar op dat moment het verfrissende festival en cd-label Happy New Ears werd opgericht.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Spectra Ensemble : Walter Hus & Chris Ware, Lint
Vrijdag 2 en zaterdag 3 maart 2012, telkens om 20.30 u
KVS Box – Brussel

Arduinkaai 9
1000 Brussel

Meer info : www.kvs.be en www.spectraensemble.com

Extra :
Walter Hus : www.walterhus.org, www.matrix-new-music.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
River of Donkeys : interview met Walter Hus, 22/02/2007

Bekijk hier de trailer van Lint

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LJ-HBEEKaFY&w=500&h=305]