Wereldcreatie eerste symfonie van Wim Henderickx in Bozar

Wim Henderickx Op vrijdag 2 maart brengt het Nationaal Orkest van België onder leiding van Stefan Blunier een ambitieus concertprogramma. Met cellist Daniel Müller-Schott keert het NOB even terug naar de eerste bloeitijd van het symfonieorkest toen Joseph Haydn bij de Esterhazy’s een hoogstaand ensemble leidde en er voor topmusici componeerde. Voor Joseph Weigl schreef hij toen zijn Eerste celloconcerto. Met Skriabins Tweede symfonie blikt Stefan Blunier terug naar de uitdagingen van de symfonische muziek bij het begin van de 20ste eeuw. En uiteraard is het in dit programma vooral uitkijken naar de wereldcreatie van ‘At the Edge of the World‘ van Wim Henderickx (foto). Deze componist heeft afgelopen 20 jaar al een indrukwekkend oeuvre voor kamermuziek, muziektheater en orkest bij elkaar gecomponeerd, maar schreef nu pas voor het eerst het woord ‘symfonie’ op de voorpagina van een werk. De ondertitel ‘At the Edge of the World’ verwijst naar Henderickx’ grote fascinatie voor het oeuvre van beeldend kunstenaar Anish Kapoor. In zijn symfonie laat hij oost en west dialogeren in een zoektocht naar een invulling van het beladen begrip ‘symfonie’. De componist, die dit jaar vijftig wordt, gaat in het werk op zoek naar de functie van de symfonie in de 21-ste eeuw en hij exploreert er volop contrasten op het vlak van melodie, klankkleur en dynamiek.

De muziek van Wim Henderickx vindt haar inspiratie vooral in buiten-europese culturen. Vanuit zijn voorliefde voor het oosterse denken ontstond al gauw zijn enorme interesse voor de Indische muziek. Ook Afrikaanse muziek fascineert hem. Zijn werken vormen geen loutere imitatie van zulke muziek. Henderickx houdt immers niet van het woord ‘multicultureel’ en vindt bonte mengelingen van muziek uit verschillende culturen onder het mom van ‘multiculturalisme’ eerder ongepast. Hij geeft dan ook de voorkeur aan de term ‘intercultureel’: “iedere cultuur moet haar eigen identiteit kunnen bewaren, zodat we op een respectvolle manier van elkaar kunnen leren”. Henderickx blijft dan ook een westerling die zich vaak bedient van niet-westerse inspiratie.

Henderickx is een virtuoos orkestrator met zin voor de meest subtiele timbrecombinaties. Als slagwerker maakt hij in zijn werken meestal gebruik van een uitgebreid percussie-arsenaal met vaak ongewone instrumenten. Denken we maar aan de diverse cymbalen, buisklokken, Japanse tempelklokken, Thai-gongs en roto-toms in Raga III, of de reusachtige slagwerk-sectie van Raga I, met de Japanse dobachi en hyoshigi, Indiase klokken, Pekinese gongs, vingercimbaaltjes en crotales, naast Afrikaanse trommen en Europese percussie. De vorm van zijn composities is meestal eenvoudig en duidelijk en vaak afgeleid uit een groeiprincipe. Vanaf 1989-90 treffen we steeds meer oosterse invloeden aan in het werk van Henderickx. Het klankbeeld blijft echter ondanks de oosterse sfeer door en door westers. In de werken van Henderickx valt immers de snelle muzikale evolutie op in combinatie met een sterke ritmische houvast; kenmerken van de westerse muziek.

Programma :

  • Wim Henderickx, At the Edge of the World (Symfonie nr. 1), creatie
  • Joseph Haydn, Concerto voor cello en orkest nr. 1, Hob. VIIb:1
  • Alexander Skriabin, Symfonie nr. 2, op. 29

Tijd en plaats van het gebeuren :

NOB & Daniel Müller-Schott : Henderickx, Haydn, Skriabin
Vrijdag 2 maart 2012 om 20.00 u
Bozar – Henry Le Boeufzaal – Brussel

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.onb.be

Extra :
Wim Henderickx : www.wimhenderickx.com, www.matrix-new-music.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Medea van Wim Henderickx en Peter Verhelst in Gent en Antwerpen, 10/02/2012
Belgische premières van Wim Henderickx en Klas Torstensson in deSingel, 12/03/2011
Wereldcreatie The Four Elements van Wim Henderickx in Wijnegem, 2/03/2011
Gloednieuw slagwerkconcerto van Wim Henderickx op openingsconcert Come on! Beat it!, 31/01/2011
Wim Henderickx dirigeert eigen werk in Kortrijk, 28/04/2010
Canvas klassiek: Wim Henderickx, een Oosterling verdwaald in het Westen, 20/11/2009