Haagse festival voor Nieuwe Muziek Dag in de Branding viert honderdste verjaardag van John Cage

Michaël Lévinas In 2012, om precies te zijn op 5 september, is het 100 jaar geleden dat de onconventionele componist en pionier van de experimentele muziek John Cage(foto) in Los Angeles werd geboren. Het Haagse festival voor Nieuwe Muziek Dag in de Branding wil tijdens de 23ste editie op zaterdag 10 maart 2012 feestelijk aandacht besteden aan de honderdste geboortedag van John Cage – met de Nederlandse première van het hoorspel The City Wears A Slouch Hat (1942), een cruciaal stuk in de ontwikkeling van Cage. Aansluitend wordt Credo in Us en een keuze uit zijn composities voor ‘prepared piano’ uitgevoerd. Eerder op de dag staan werken op het programma van Gilius van Bergeijk, Alvin Lucier en Hugo Morales Murguia, en recitals van Junko Ueda, Johann Johannsson en Hildur Gudnadottir.

John Cage
John Milton Cage was een Amerikaans avant-gardecomponist. Hij studeerde bij Henry Cowell en Arnold Schönberg en groeide uit tot een van de grootste vernieuwers van de klassieke muziek uit de 20e eeuw. Zonder John Cage als grote inspirator zou de nieuwe muziek vandaag de dag anders klinken. En om die laatste reden alleen al is The City Wears A Slouch Hat op 10 maart 2012 een inspirerende Nederlandse première meer dan waardig. In het tijdperk dat de radio nog een nieuw medium was, werd Cage door CBS Radio gevraagd de muziek te maken bij een experimenteel hoorspel op een tekst van Kenneth Patchen. De ambitieuze Cage was direct razend enthousiast en hoopte hiermee in de muziekwereld door te breken met z’n vernieuwende ideeën. Hierin kwam hij helaas bedrogen uit. The City Wears A Slouch Hat is Cage’s enige verkenning geweest in het genre van een expliciet muzikale zetting bij een dramatische tekst. Cruciaal voor zijn ontwikkeling maar tegelijkertijd ook zijn ‘belangrijkste mislukking’. Het stuk wordt op 10 maart 2012 uitgevoerd door 6 percussionisten van Slagwerk Den Haag en acteurs van The English Theatre Den Haag.

Ensemble Modelo62
Het Cage-jaar 2012 is de rode draad in het programma van de eerste Dag in de Branding editie van 2012. In het openingsconcert van Ensemble Modelo62 in Korzo staat composer in residence Hugo Morales Murguía centraal. Om zijn werk in perspectief te plaatsen heeft het ensemble hem gevraagd om een aantal werken te kiezen van componisten die hem hebben beïnvloed. Ensemble Modelo62 speelt werk van Cage, Alvin Lucier en een nieuw werk van Gilius van Bergeijk. Van Cage wordt Branches uitgevoerd, waarin Cage een selectie ‘natuurlijke materialen’ (planten, cactussen) gebruikt, die via een uitgekiende versterking een geheel eigen verborgen muzikale wereld laten horen.

Junko Ueda
In het Ketelhuis van Theater De Regentes belicht satsuma-biwa -speelster Junko Ueda in een solo-optreden de Oosterse invloeden die in het werk van Cage een grote rol spelen. Ueda brengt eeuwenoude liederen waarin ze haar verhalende zang begeleidt met verpletterend, oeroud en toch avant-gardistisch snarenspel. Net als in het werk van John Cage vormt de stilte het magische middelpunt van deze muziek.

Jóhann Jóhannsson en Hildur Gudnadottir
Ook in deze editie een concert uit de succesvolle serie DayDreaming in het Paard van Troje. DayDreaming is een concertreeks met een avontuurlijke programmering, waarin de grenzen tussen pop, klassiek, elektronisch en improvisatie worden opgezocht. In dit derde concert is het de beurt aan het IJslandse duo Jóhann Jóhannsson en Hildur Gudnadottir. Componist en producent Jóhann Jóhannsson (1969) is medeoprichter van Kitchen Motors in Reykjavík, gespecialiseerd in het initiëren en promoten van concerten, tentoonstellingen, performances en kameropera’s. Hildur Gudnadottir ontving dit jaar de IJslandse
Theatre Award Gríman voor de muziek die zij voor het stuk King Lear componeerde.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Dag in de Branding 23 : John Cage 100
Zaterdag 10 maart 2012 vanaf 15.00 u

Op verschillende locaties in Den Haag

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.festivalindebranding.nl