Philharmonia Orchestra London brengt Sibelius, Salonen en Beethoven in Bozar

Esa-Pekka Salonen De Fin Esa-Pekka Salonen (foto) is niet alleen een van de grootste orkestdirigenten van vandaag, hij is ook een componist met naam en faam. Dit concert is daar een mooie illustratie van. Hij schreef zijn Vioolconcerto in 2009. De solopartij is voor rekening van de Amerikaanse violiste Leila Josefowicz, aan wie het stuk ook is opgedragen. Het programma omvat voorts werk van Sibelius, een van de favoriete componisten van Salonen, en de Zevende symfonie van Beethoven, door Wagner de ‘apotheose van de dans’ genoemd.

De Finse componist en dirigent Esa-Pekka Salonen (1958) nam pas als twintiger lessen in orkestdirectie om in voorkomend geval zijn eigen werken en die van zijn collega’s uit de jonge componistengroepering Ears Open (met oa. Magnus Lindberg, Kaija Saariaho …) te kunnen dirigeren. Zijn talent bleek echter zo opmerkelijk dat zijn dirigeercarrière zijn componeeractiviteiten al gauw overschaduwde. Het is pas de laatste jaren dat Salonen terug bewust tijd maakt om te kunnen componeren. Het vioolconcerto van Esa-Pekka Salonen werd bekroond met de 2012 University of Louisville Grawemeyer Award for Music Composition! De lovende reacties van de jury vind je op de site van  The Grawemeyer Awards.

Esa-Pekka Salonen over zijn Viooconcerto : “I wrote my Violin Concerto between June 2008 and March 2009. Nine months, the length of human gestation, a beautiful coincidence. I decided to cover as wide a range of expression as I could imagine over the four movements of the Concerto: from the virtuosic and flashy to the aggressive and brutal, from the meditative and static to the nostalgic and autumnal. Leila Josefowicz turned out to be a fantastic partner in this process. She knows no limits, she knows no fear, and she was constantly encouraging me to go to places I was not sure I would dare to go. As a result of that process, this Concerto is as much a portrait of her as it is my more private narrative, a kind of summary of my experiences as a musician and a human being at the watershed age of 50.” (*)

Programma :

  • Jean Sibelius, Pohjola’s dochter, op. 49
  • Esa-Pekka Salonen, Concerto voor viool en orkest
  • Ludwig van Beethoven, Symfonie nr. 7, op. 92

Tijd en plaats van het gebeuren :

Philharmonia Orchestra & Leila Josefowicz : Sibelius, Salonen, Beethoven
Dinsdag 6 maart 2012 om 20.00 u
(Inleiding door Liesbeth Segers om 19.30 u )
Bozar – Henry Le Boeufzaal – Brussel
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be, www.philharmonia.co.uk en www.leilajosefowicz.com

Extra :
Esa-Pekka Salonen : www.esapekkasalonen.co.uk, www.chesternovello.com (*) en youtube

Bekijk hier alvast een stukje van het bekroonde vioolconcerto van Esa-Pekka Salonen

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oP4ru49dUlM&w=500&h=305]