Rock meets new music ! Ictus & The New Silence : This is not a pop song

This is not a pop song Ictus transformeert zich voor dit concert tot een heuse rockband, met stem, klarinet/sax, elektrische gitaar, basgitaar, keyboards en drums. Special guest is het Berlijnse trio The New Silence. Ictus stelde aan select clubje componisten, muzikanten en performers met wie ze in het verleden al samenwerkten voor om het basisinstrumentarium van een rockgroep te nemen en zich bij het componeren door die klanken te laten beïnvloeden. Er worden liefst zeven nieuwe werken gecreëerd. Rock meets new music!

‘Sinds mijn geboorte baad ik in digitale beelden, synesthetische geluiden en artefacten. Het artificiële, het verbogene, het gefilterde, dit alles maakt de Natuur van de mens vandaag uit’, schrijft Fausto Romitelli (1963-2004), de componist die Claude Ledoux een ereplaats toebedeelt in deze editie van Ars Musica. Het contact tussen de verschuivende harmonieën van het spectralisme en de hallucinerende expressie van de psychedelische rock die door Romitelli met brio werd ondernomen tijdens zijn te korte leven rechtvaardigt het inderdaad om hem in de programmatie van Ars Musica 2012 centraal te plaatsen. Het is een vruchtbare alteriteit, de ontmoeting van de westerse kunstmuziek met heterogene elementen die we bij Romitelli aantreffen.

Maar zijn expliciete oproep tot een visionaire, obsessionele en gewelddadige kunst (de meest gematigde termen die hij gebruikte), zijn afrekening met de massacommunicatie en de brutale impact ervan, die bij hem zowel afschuw als fascinatie opriepen, verwijderden de Milanese componist van de oecumenische vertogen van vandaag waarvan hij de opkomst had voorvoeld. Alteriteit was bij hem verandering. De ontmoeting: trauma. De ander : Alien, monster, virus. Hij vond de popmuziek niet de aangename partner met de belofte van tedere verzoening, maar een factor X van onbekende oorsprong. Van het sublieme naar het vuile geluid, het volle naar het verzadigde akkoord, van de de frase die de ziel verheft naar diegene die het hart verheft, van het schrijven tot de mislukking ervan, de uitersten zijn bij Romitelli slechts een ogenblik van elkaar verwijderd.

Vanuit de ontstellende ervaring van het oeuvre van Romitelli hebben we het idee voor dit concert opgevat, dat experimenteel is in de strikte zin van het woord. Een concert in de vorm van een hypothese: een aantal componisten krijgt de basisbezetting van een popgroep ter beschikking (stem, elektrische gitaar, bas, slagwerk, saxofoon en klavier), zonder enige andere verplichting dan het gebruik van de sonoriteit van het ensemble – die de ontspoorde natuur  die Romitelli opriep – en het laten inwerken van die sonoriteit op hun eigen schriftuur.

Van onze kant hebben wij ons geëngageerd om de juiste kleur na te streven doorheen het werk met onze klankingenieur, Alexandre Fostier (volwaardig lid van het ensemble) vanaf de eerste repetitie, door zonder dirigent en de muziek uit geheugen te spelen, zoals in de pop. Tot slot hebben we als schaduwpartners het vreemde trio New Silence geëngageerd. Hun minimalistische improvisaties zullen het hele concert doorkruisen: ze beginnen lang voor het publiek binnenkomt, en stoppen pas als het weer vertrokken is. Hun achtergrondgeluid zal de stilte vervangen. (Jean-Luc Plouvier)  

Programma :

  • Oscar Bianchi, world premiere
  • Alexander Schubert, Interception (wereldcreatie)
  • Morten Olsen, No Heavy Trucking (after Kenneth Higney) (wereldcreatie)
  • Benjamin De La Fuente, Bypass (2011)
  • Frédéric Pattar, This is not a crescendo (wereldcreatie)
  • Clinton Mc Callum, April Eighteenth 1993, Waco, Texas (wereldcreatie)
  • Michael Schmid, Solo (after c8 diversity by Venetian Snares)
  • Hikari Kiyama, Kurt Schwitters (wereldcreatie)
  • Fabian Fiorini, Billowing Clouds (wereldcreatie)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Ictus & The New Silence : This is not a pop song
Vrijdag 9 maart 2012 om 20.30 u
Zaterdag 10 maart 2012 om 20.30 u en 22.00 u
Kaaistudio’s – Brussel

Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 81
1000 Brussel

Meer info : www.arsmusica.be, www.kaaitheater.be en www.ictus.be

Extra :
Ictus & The New Silence – This is Not a Popsong. Een interessante provocatie, Koen Van Meel op Kwadratuur, 1/03/2012
Oscar Bianchi : www.oscarbianchi.com en youtube
Alexander Schubert : www.alexanderschubert.net en youtube
Morten Olsen op en.wikipedia.org
Benjamin De La Fuente : www.benjamindelafuente.com, www.myspace.com/benjamindelafuente en youtube
Frédéric Pattar op brahms.ircam.fr
Hikari Kiyama op en.wikipedia.org en youtube
Fabian Fiorini op www.muziekcentrum.be, users.telenet.be/newszine/fabianfiorini.htm en youtube

Elders op Oorgetuige :
Ars Musica 2012 : viering van het anderszijn en de ontdekking, 24/02/2012