Ars Musica plaatst Duitse componist Wolfgang Rihm in de kijker

Wolfgang Rihm Op vrijdag 16 maart plaatst Ars Musica de Duitse componist Wolfgang Rihm (foto) in de kijker. Rihm is een icoon van de hedendaagse klassieke muziekscene. Zijn productiviteit en veelzijdigheid zijn legendarisch, maar ook op inhoudelijk vlak geniet hij een aparte status: in tegenstelling tot zijn generatiegenoten verkoos Rihm van bij het begin een meer directe expressiviteit boven de strikt structuralistische benaderingswijze. Doordat dramatische middelen, retorische gebaren en historische referenties de muziek aansturen, wordt hij als ‘rebel’ tegen het muzikale avant-gardisme beschouwd. Dat label is begrijpelijk, maar te radicaal: Rihm draagt als componist heel wat (muziek)historische bagage met zich mee, maar die is zowel van romantische, als van expressionistische, modernistische, minimalistische en postmoderne signatuur.

Wolfgang Rihm (Karlsruhe, 1952) studeerde aan de Academie voor Muziek van Karlsruhe bij Eugen Werner Velte, Wolfgang Fortner en Humphrey Searle. In 1970 nam hij deel aan de Sommerkurse in Darmstadt en volgt verder opleiding bij Karlheinz Stockhausen in Keulen, Klaus Huber en Heinrich Eggebrecht in Freiburg. Hij doceerde zelf compositie aan de Hochschule für Musik van Karlsruhe van 1973 tot 1978, vanaf 1978 in Darmstadt en vanaf 1981 aan het conservatorium van München. In 1985 volgde hij Eugen Werner Velte op als professor compositie aan het conservatorium van Karlsruhe. Van 1984 tot 1989 was hij tevens redacteur van het muziektijdschrift Melos en raadgever van de Nationale Opera van Berlijn.

Rihm kent een zeer vruchtbare carrière als componist: vandaag bestaat zijn oeuvre bijna uit meer dan vierhonderd werken, bekroond door meerdere prijzen. Hij liet zich in het begin beinvloeden door composities van Feldman, Webern en Karlheinz Stockhausen, later door Wilhelm Killmayer, Helmut Lachenmann en Luigi Nono, aan wie hij meerdere van zijn werken opdroeg. Rihms persoonlijkheid wordt sterk bepaald door de beeldende kunsten en de literatuur. In 1978 componeerde hij Jakob Lenz, een kameropera naar het verhaal van Georg Büchner en Michaël Früling. In 1983 kreeg Die Hamletmaschine, in samenwerking met Heiner Müller, de Liebermann Prijs. Rihm schreef zelf het libretto van zijn opera’s Oedipus (1987) naar het werk van Sophocles, Hölderlin, Nietzsche en Müller, Die Eroberung von Mexico (1991) naar Artaud, en Eine Opernphantasie (2009-2010) naar Nietzsche. De laatste jaren componeert hij ook monodrama’s: Proserpina (2008) en de opera’s Das Gehege (2006) en Drei Frauen (2009). Hij ontwikkelt verschillende thema’s onder de vorm van de cyclus Chiffre, de vijf symfonische creaties Vers une symphoniefleuve (1992-2001) of Über die Linie met zes werken voor solisten en orkest (1999- 2006), Séraphin (1992-2011) bestaande uit werken voor kamermuziek. In 2011 stond de nieuwe cyclus voor orkest Nähe fern 1, 2 en 3 op het programma van het Festival van Lüzern. En in 2012 schrijft Wolfgang Rihm voor het Ardittikwartet zijn dertiende strijkkwartet.

Trio Atanassov en de relatie tussen Rihm en Schumann – vrijdag 16 maart om 12.30 u

Programma :

  • Wolfgang Rihm, Fremde Szene III (1984)
  • Robert Schumann, Trio n° 3 in g op 110 (1851)
  • Wolfgang Rihm, Fremde Szene II (1984)

Meer info : www.arsmusica.be en www.trio-atanassov.com

Huelgas Ensemble & Minguet Quartett: Rihm – vrijdag 16 maart om 20.15 u
Inleiding op het concert door Paul Van Nevel om 19.30 u

Programma :

  • Wolfgang Rihm, 11. Streichquartett (1998-2010)
  • Wolfgang Rihm, Et Lux (2009)


Flagey – Brussel

H.-Kruisplein
1050 Elsene (Brussel)

Meer info : www.arsmusica.be, www.huelgas.be en www.minguet.de

Extra :
Wolfgang Rihm op www.universaledition.com, www.composers21.com, www.arsmusica.be en youtube
Wolfgang Rihm in conversation with Kirk Noreen and Joshua Cody, sospeso.com
Dossier Wolfgang Rihm op beckmesser.de
Wolfgang Rihm (1951 – ): Wars van minimalisme en neosensibiliteit op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
Ars Musica 2012 : viering van het anderszijn en de ontdekking, 24/02/2012
Belgische première Wolfgang Rihms requiem in het Concertgebouw Brugge, 11/12/2011
Muziek is een levensproces : interview met Wolfgang Rihm, 7/12/2007