Gregoriaanse harmonieën, Zweedse folk en New Orleans jazz met het Brussels Jazz Orchestra en het Vlaams Radio Koor

Nils Lindberg Voor de huisensembles van Flagey zijn het echte hoogdagen. De soundtrack voor The Artist, waaraan het Brussels Philharmonic en het Brussels Jazz Orchestra meewerkten, behaalde een European Film Award, een oscar en een Golden Globe ! Na zo’n vruchtbare samenwerking zou het voor beide ensembles zonde zijn om dit succesverhaal hier te laten stoppen.

Des te meer omdat de pers elke realisatie en vertolking van het BJO positief onthaalt. Jazzman: “Vergis u niet: het Brussels Jazz Orchestra is wel degelijk een bigband, en bij mijn weten zelfs de beste van het Oude Continent.” “Altist Frank Vaganée wist deze bigband om te vormen tot een van de beste Europese orkestapparaten.” In dit project gaat het Brussels Jazz Orchestra scheep met ons huiskoor, het Vlaams Radio Koor, dat graag meestapt in originele producties, in dit geval een “jazz requiem”. Het werd geschreven door de Zweedse componist Nils Lindbergh (foto), die in 1993 het plan opvatte om de dodenmis van de katholieke kerk eens vanuit een andere invalshoek te benaderen door traditionele gregoriaanse gezangen te koppelen aan New Orleans jazz. Het resultaat is verrassend: een swingende hymne! Voor dit jazz requiem is een indrukwekkend aantal musici: een koor, een sopraan (Iris Luypaers, halve finaliste van de Koningin Elisabethwedstrijd 2008), een alt, een bariton en een instrumentale ondersteuning door een echte bigband die voor de gelegenheid nog is aangevuld met twee hoorns, fluiten en vier slagwerkers. De uitdaging om deze onuitgegeven formatie te dirigeren wordt aangegaan door Kurt Bikkembergs, zelf een componist en zanger die zich inzet om vernieuwing te brengen in de vocale, en vooral dan religieuze muziek. Dit duistere folkrequiem spoort zeker met zijn ambities.

Frank Vaganée maakt van deze ongebruikelijke samenwerking tussen koor en jazzorkest gebruik om af te sluiten met de première van zijn nieuwste compositie. Two Small Bags and Ten Million Dreams gaat over migratie, over de zoektocht van mensen naar een beter bestaan. Over het loslaten van wat voorbij is en de hoop om rust te vinden in een nieuw leven. Een thematiek die niet zo ver van het Requiem verwijderd ligt. Michaël De Cock schreef het libretto voor dit werk.

Programma :

  • Nils Lindberg, Requiem
  • Frank Vaganée, Two small bags and ten million dreams

Tijd en plaats van het gebeuren :

Brussels Jazz Orchestra & Vlaams Radio Koor : Lindberg, Vaganée
Donderdag 15 maart 2012 om 20.15 u
Flagey – Brussel

H.-Kruisplein
1050 Elsene (Brussel)

Meer info : www.flagey.be, www.brusselsjazzorchestra.com en www.vlaamsradiokoor.be
———————————-
Vrijdag 16 maart 2012 om 20.00 u
CC Hasselt

Kunstlaan 5
3500 Hasselt

Meer info : www.ccha.be, www.brusselsjazzorchestra.com en www.vlaamsradiokoor.be
———————————-
Vrijdag 17 maart 2012 om 20.00 u (Inleiding om 19.15 u )
Concertgebouw Brugge
‘t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be, www.brusselsjazzorchestra.com en www.vlaamsradiokoor.be
———————————-
Woensdag 23 mei 2012 om 20.15 u
‘t Arsenaal – Mechelen

Hanswijkstrrat 63
2800 Mechelen

Meer info : www.festivalmechelen.be, www.brusselsjazzorchestra.com en www.vlaamsradiokoor.be

Extra :
Nils Lindberg : www.nilslindberg.com en youtube
Frank Vaganée : www.frankvaganee.com, www.muziekcentrum.be, www.brusselsjazzorchestra.com (pdf) en youtube

Elders op Oorgetuige :
Requiem van Nils Lindbergh flirt met de grenzen tussen jazz en klassiek, 27/10/2009