Benjamin Britten een dag lang in de kijker in deSingel

Benjamin Britten Op zondag 18 maart organiseren deFilharmonie en deSingel een nieuwe editie van de jaarlijkse componistenhappening. De Engelse componist Benjamin Britten wordt algemeen beschouwd als de laatste grote operacomponist en schreef stapels filmmuziek, maar hij componeerde met evenveel gemak voor kinder-, amateur- of kerkkoor en kamermuziekensemble of orkest. Redenen genoeg om hem tot centrale gast van deze componistenhappening te kronen.

Chef-dirigent Edo de Waart opent de Britten Happening met Brittens meest bekende werk: de orkestintroductie The young person’s guide to the orchestra. Met de fantasievolle orkestsuite uit Death in Venice en Variations on a theme of Frank Bridge sluit deFilharmonie de happening ook toepasselijk af. Tussendoor staat er een zeldzame uitvoering van Brittens Canticles op het progamma, brengen cellist Alban Gerhardt en pianist Steven Osborne hun versie van zijn ontroerende Cellosonate en zet het jonge Brits-Zuid-Afrikaanse Heath Quartet (winnaar van het Tromp Concours) de tanden in Brittens Eerste strijkkwartet. Studenten van het Conservatorium van Antwerpen brengen een selectie uit zijn koor- en kamermuziek en een aantal leerlingen van het H. Pius X-instituut in Wilrijk toont tijdens de happening het resultaat van hun project How do you Britten? in samenwerking met de kunsteducatieve organisatie De Veerman.

Maar weinig twintigste-eeuwse toondichters componeerden een zo omvangrijk en divers oeuvre bijeen als Benjamin Britten (1913-1976). De Engelsman was succesvol als operacomponist, schreef stapels filmmuziek en componeerde even gemakkelijk voor koor als voor kamerensemble. Ook als orkestcomponist toonde Britten zich een gewiekst en inventief vakman. Een geknipte figuur dus voor een componistenhappening met orkestrale huzarenstukjes en intieme kamermuziek in een zondagvullend programma. Toekomstig chef-dirigent van deFilharmonie Edo de Waart leidt het geheel in goede banen.

Britten schreef de ‘Variations on a theme of Frank Bridge’, een eerbetoon aan zijn vroegere leermeester, in opdracht van The Boyd Neel Orchestra, een virtuoos strijkensemble waarvan hij de technische kwaliteiten ten volle benutte in de partituur. Met ‘The young person’s guide to the orchestra’ componeerde hij andermaal een reeks variaties, deze keer op het bekende rondothema uit Purcells ‘Abdelazar’. De muziek was aanvankelijk bedoeld voor een kinderdocumentaire over de verschillende instrumenten van het orkest. Daarom worden de instrumenten één voor één uitgelicht in de partituur. Het Pianoconcerto paart energiek bravourespel aan broeierige walsjes en kekke marsmuziek. In het langzame derde deel worden lyrische melodielijnen omzoomd met pianistiek goudbrokaat, terwijl de suite ‘Death in Venice’ het beste uit de gelijknamige opera in zich verenigt.

Wie zich voor enkele momenten wenst te onttrekken aan al de symfonische bombast mag de ‘Canticles’ niet missen, een werk dat u slechts zeer uitzonderlijk live mee kan maken! In deze vijf dramatische scènes op religieuze thema’s spon Britten expressieve zanglijnen volgens een fijnmazig vlechtwerk van uiteenlopende vocale kamerbezettingen. Het jonge Brits/Zuid-Afrikaanse Heath Quartet won in 2008 het Tromp Concours en is sindsdien een graag geziene gast in de grote Nederlandse concertzalen. Het eerste, jeugdige kwartet van Britten is hun lijfstuk. En dan is er nog die fameuze Cellosonate, geïnspireerd door zijn vriendschap met cellist Mstislav Rostropovitsj. Tijdens de happening wordt ze vertolkt door dezelfde cellist die eerder op het seizoen al het concerto voor zijn rekening nam, Alban Gerhardt, en zijn vaste pianist Steven Osborne.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Britten Happening
Zondag 18 maart 2012 vanaf 11.30 u
deSingel – Antwerpen

Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.defilharmonie.be

Extra :
Benjamin Britten op en.wikipedia.org, www.brittenpears.org, www.boosey.com en youtube
Benjamin Britten (1913 – 1976): Persoonlijkheid onder invloeden op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
deFilharmonie brengt Britten, Harvey en Debussy hertaald door Brewaeys in Antwerpen en Brugge, 25/01/2012
deFilharmonie herdenkt Eerste Wereldoorlog met Brittens War requiem, 6/11/2012
War Requiem : aanklacht tegen de waanzin van de oorlog, 7/09/2011
Dood in Venetië : Brittens muzikale testament in De Munt, 13/01/2009