Componistenportret Octaaf van Geert in het Conservatorium Gent

Octaaf van Geert Het oeuvre van Octaaf van Geert is het best bewaarde geheim van het Conservatorium van Gent. Het heeft geen affiniteit met de huidige wellnesscultuur, het is opgetrokken uit ongepolijst graniet of brons of gewapend beton. Collega’s, alumni en studenten zetten hun tanden in zijn werk aan de vooravond van zijn pensionering

Vanaf dit jaar wordt in de reeks docentenconcerten telkens een componist in de kijker gezet. Dit keer is het de beurt aan Octaaf A. Van Geert. Aan het Koninklijk Conservatorium Gent doceert hij harmonie, contrapunt, compositie en instrumentenleer. Zijn werken werden gecreëerd door onder meer het Hans Memling Trio, het Nieuw Vlaams Symfonieorkest onder leiding van Patrick Peire, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen onder leiding van Muhai Tang, het Ensor strijkkwartet, het pianoduo Kolacny en het VRT-orkest onder leiding van Hans Rotman. Octaaf Van Geerts werk is divers qua bezetting, concept en werkwijze. De grondslag van zijn werken is evenwel vaak te vinden in een fascinatie voor de natuur, en in het bijzonder voor het materiaal steen. Concreet vertrekt hij vaak van een fysieke realiteit zoals bijvoorbeeld de tabel van Mendeljew in zijn Strijkkwartet nr. 2 (2002), die dan vertaald wordt in de muziek via getallenstructuren, instrumentatie in lagen, clusterfiguren, of andere compositiemethodes die de basisidee van de wetenschappelijke realiteit tastbaar pogen te maken. Hoewel de bezetting van zijn werken vaak vrij klassiek blijft is de invulling vaak zeer expressionistisch.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Docentenconcert Concervatorium Gent : Rond Octaaf van Geert
Zondag 18 maart 2012 om 17.00 u
Koninklijk Conservatorium Gent – Miryzaal

Hoogpoort 64
9000 Gent

Meer info : cons.hogent.be en www.debijloke.be

Extra :
Octaaf van Geert op www.muziekcentrum.be, www.cebedem.be en www.matrix-new-music.be