Hedendaagse opera Yvonne, princesse de Bourgogne in Canvas Klassiek

Yvonne, princesse de Bourgogne In het kader van Ars Musica zendt Canvas Klassiek zondagmiddag de hedendaagse opera ‘ Yvonne, princesse de Bourgogne’ van de Belgische componist Philippe Boesmans uit. ‘Yvonne, princesse de Bourgogne’ is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Witold Gombrowicz en balanceert tussen tragedie en groteske. Het gaat over de verwrongen relatie tussen een verwaande prins en de eigenaardige Yvonne, aan een hypocriet hof vol schaamteloze profiteurs. Kroonprins Philippe beslist te trouwen met de mentaal en fysiek gehandicapte Yvonne, die nooit praat. Maar plots blijkt Yvonne een uitstekende spiegel voor ieders problemen en frustraties. Daarom wil men deze excentrieke vrouw dood.

Luc Bondy tekent voor het libretto en de regie, Patrick Davin dirigeert het Symfonieorkest en Koor van De Munt. Met als solisten o. M. Dörte Lyssewski als Yvonne, Paul Gay als Le roi Ignace, Mireille Delunsch als La reine Marguerit, Marcel Reijans als Le prince Philippe en Werner Van Mechelen als Le Chambellan. Philippe Boesmans schreef met ‘Yvonne’ een subtiele en kleurrijke partituur in een eigentijdse maar toegankelijke muziektaal. Ook de uitvoering en regie werden in de pers bejubeld.

Yvonne, princesse de Bourgogne op Canvas, zondag 18 maart 2012 om 12.00 u

Elders op Oorgetuige :
Jong kwartet plaats Philippe Boesmans in de kijker in Etterbeek, 29/09/2011
Philippe Boesmans en de prinses van Bourgondië, 6/09/2010
Philippe Boesmans ‘Julie’ in het Théâtre Royal de Mons, 22/03/2010