Ensemble InterContemporain brengt concert in het teken van de seriële muziek en haar erfenis

Johannes Boris Borowski Het Ensemble InterContemporain brengt vanavond in Bozar een concert in het teken van de seriële muziek en haar erfenis. Van Pierre Boulez staat een van zijn belangrijkste werken op het programma. George Benjamin dirigeert, in wereldpremière, een compositie van jong talent Borowski. Donatoni was dan weer een adept van dodecafonisch voorvechter Bruno Maderna. Om af te sluiten een werk van Arnold Schönberg, met wie het een eeuw geleden allemaal begon.

Johannes Boris Borowski (foto) werd geboren in 1979 in Hof (Duitsland). Hij studeerde compositie en muziektheorie bij Hanspeter Kyburz, Marco Stroppa en Jörg Mainko. Sinds 2007 onderwijst hij muziektheorie aan de Hanns Eisler Academie van Berlijn. In 2006 werd hij geselecteerd door het International Contemporary Ensemble om deel te nemen aan het 21ste Century Young Composers Project in New York. In 2008 werd Change voor orkest uitgevoerd op het Festival van Lucerne door het Orchestre de l’Academy van het Festival onder leiding van Pierre Boulez. De werken van Johannes Boris Borowski worden door verscheidene formaties uitgevoerd, zoals ondermeer door het Esemble Modern, het Ensemble Intercontemporain, het International Contemorary Ensemble, het Orchestre de la Radio de Stuttgart en het Orchestre Philharmonique de la Radio de Sarrebruck. Johannes Boris Borowski ontving reeds verschillende prijzen, waaronder de Hanns-Eisler Prijs voor Compositie in 2003 en de Prijs voor Compositie van Stuttgart in 2005.

Programma :

  • Franco Donatoni, Tema (1981)
  • Johannes Boris Borowski, Second (2011)
  • Pierre Boulez, Éclat/Multiples (1966-1970)
  • Arnold Schönberg, Suite op. 29 (1912)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Ensemble Intercontemporain : Donatoni, Borowski, Boulez, Schoenberg
Woensdag 21 maart 2012 om 20.00 u (inleiding door David Baeck om 19.30 u )
Bozar – Henry Le Boeufzaal
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.arsmusica.be, www.bozar.be en www.ensembleinter.com

Extra :
Franco Donatoni op brahms.ircam.fr, en.wikipedia.org en youtube
Johannes Boris Borowski : www.johannesborisborowski.de
Pierre Boulez op brahms.ircam.fr en youtube
Pierre Boulez : veelzijdig revolutionair, Jan de Kruijff op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
Ars Musica 2012 : viering van het anderszijn en de ontdekking, 24/02/2012