Italiaanse klankkunstenaar Alessandro Bosetti in Logos

Alessandro Bosetti TextSound, performance en electronics van Italiaanse makelij: dat is het werkterrein van klankkunstenaar Alessandro Bosetti. Als geen andere live performer manipuleert hij taal in al haar verschijningsvormen en vergeet daarbij allerminst om de grens tussen poêzie, slogan en oerkreet liefdevol te slopen.

Alessandro Bosetti (1973) is componist, klankkunstenaar en performer die vandaag de dag vanuit Berlijn – hét zenuwcentrum voor vernieuwende kunsten – opereert. Zijn voornaamste werkterrein is het troebele grensgebied tussen gesproken woord en muziek. De materie die hij dag aan dag kneedt, is afkomstig van field recordings, interviews en vaak uitvoerig lange conversaties waar nu en dan een psychedelisch luchtje aan zit. Zijn Il Fiore della Bocca uit 2005 bestaat bijvoorbeeld uit gesprekken die hij voerde met psychiatrische patiënten. Etnokultureel engagement vinden we dan weer in African Feedback (2004), waarin hij research doet naar traditionele muziek in West-Afrika.

Bosetti is van vele artistieke markten thuis. Zijn wortels zijn om te beginnen te zoeken in de wereld van de onafhankelijke (INDIE-)radio. Sedert 2001 is hij een veelgevraagd figuur in het netwerk van alternatieve radiostations doorheen Europa. Als componist kreeg hij dan weer opdrachten van ensembles als KNM Berlin en Die Maulwerker. In zekere zin is hij trouwens ook uitvinder: van 2008 tot 2010 ontwikkelde hij Mask Mirror, een op Max/Msp-patches gestoelde installatie. Mask Mirror is een soort praat-apparaat dat hij realiseerde met steun van het STEIM in Amsterdam en Harvestworks Digital Centre in NYC en waar hij op zijn toernees doorheen Europa, Amerika en Azië uitgebreid mee performt.

Zijn werk tot in detail beschrijven is een onbegonnen taak, maar laten we stellen dat zijn meest direkte invloeden komen van Ornette Coleman, Robert Ashley en Rene Lussier. Maar dan iets ontoegankelijker dan de eerste, emotioneler dan de tweede en over de derde zwijgen we misschien best. Zelf zegt Bosetti sterk te zijn geïnspireerd door Giuseppe Arcimboldo‘s (1527-1593) fantaisistische profielschilderijen. Bij Arcimboldo is een mensenfiguur samengesteld uit fruit, groenten of een kolonie siervogels, bij Bosetti worden woorden omgevormd tot noten, noten tot noise en noise tot betekenis. Of hij laat zijn eigen stem in meerdere lagen ‘loopen’ en improviseert er duchtig op los. Voor dit concert doet Bosetti een set in twee helften, waarin hij de grenslijnen tussen elektroakoestiek, poëzie, slogan, oerkreet, lied, literair essay en performance liefdevol maar doeltreffend sloopt.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Concert Alessandro Bosetti
Donderdag 29 maart 2012 om 20.00 u
Logos Tetraëder – Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org en www.melgun.net

Extra :
Alessandro Bosetti op youtube

Elders op Oorgetuige :
Italiaanse geluidskunstenaar Alessandro Bosetti in Recyclart, 3/10/2011