Montage Cinema Revived by the EMO-Synth : interaktief multimediaprojekt op de grens van wetenschap, muziek en kunst

Valery Vermeulen Op zaterdag 14 april presenteert Office Tamuraj het interactieve multimediaproject Montage Cinema Revived by the EMO-Synth. Het belooft een boeiende performance in de nieuwe zaal van het Gentse Logos te worden. Op het programma staan maar liefst drie presentaties met roots uit evenveel muzikale toepassingen van de EMO-Synth. Ontdek er hoe dit systeem beeld en geluid genereert, en dat op maat van de emotionele reacties van de toeschouwer.

Montage Cinema Revived by the EMO-Synth is een interactief multimediaproject waarbij artificiële intelligentie de emotionele impact van automatisch gegenereerd beeld en geluid maximaliseert. Multimediakunstenaar, muzikant en doctor in de wiskunde Valery Vermeulen is de drijvende kracht achter het initiatief dat intussen al een hele geschiedenis kent en op de fascinerende grens tussen wetenschap, muziek en kunst balanceert.

Over emoties en wetenschap
Aan de basis van de technologie van de EMO-Synth, ligt een soft- en hardware systeem waarin de emotionele interactie tussen mens en machine centraal staat. Hierdoor genereert en manipuleert de EMO-Synth automatisch beeld en geluid om de gebruiker in voordien gekozen emotionele toestanden te brengen. De ontwikkeling van het project steunt op technieken uit verschillende disciplines waaronder artificiële intelligentie, affective computing, psychofysiologie, geavanceerde wiskundige modellering en algoritmische compositie- en beeldgeneratie. Bij dit alles gaat de achterliggende onderzoeksvraag in op hoe men met behulp van wetenschap en nieuwe technologie het individuele aspect van een artistieke beleving kan optimaliseren. Hierdoor breekt de EMO-Synth op een radicale manier met de esthetische beleving bij statische, onveranderlijke kunstwerken. Het project biedt de toeschouwer namelijk mogelijkheden om het resultaat van een voorstelling zelf te voorzien van een dynamische, nieuwe betekenislaag omdat het zich permanent aanpast. Dit concept maakt integraal deel uit van het project en bespeelt zo de fragiele scheidingslijn tussen het kunstproduct en het publiek.

Meer dan muziek
De eerste versie van de EMO-Synth dateert uit 2004 en was onder de naam Prototype 01 nog een ‘eenvoudige’ virtuele synthesizer met klankveranderingen op basis van emoties van de gebruiker. Het geheel onderging de voorbije jaren een hele rist verfijningen en uitbreidingen, onder meer dankzij steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Wat aanvankelijk begon als een eenmansproject, groeide stilaan uit tot een groepsproject met de oprichting van het collectief Office Tamuraj in 2007. Met Montage Cinema Revived by the EMO-Synth is Prototype 05.2 van de EMO-Synth anno 2012 een intelligent systeem dat deel uitmaakt van een totaalconcept in een cinematografische opstelling waarin beeld een cruciale rol speelt. Tijdens performances en screenings wekt de EMO-Synth automatisch gepersonaliseerde soundtracks op die gebaseerd zijn op herwerkt en vooraf gekozen filmmateriaal. Het systeem zorgt hierbij telkens voor een hoge emotionele impact op de gebruiker. Presentaties hiervan waren in het verleden reeds te zien in M HKA, het Atomium, iMAL, Art Cinema OFFoff, Happy New Ears Festival, Pecha Kucha, DORKBOT Sessions, Lineart, Gallery One Twenty, Croxhapox, L.A.C. (FR) en meer.

Drie sferen en één systeem
In het kader van deze performance in de Nieuwe Zaal van het Gentse Logos, komen drie presentaties van de EMO-Synth aan bod. Het systeem zal een waaier aan beelden genereren en muziek uit drie verschillende muziekstijlen gebruiken. De uitdaging bestaat er dan ook in om jazz, experimenteel elektronische muziek en hedendaags klassiek telkens te verbinden met het geavanceerde ‘apparaat’ dat de EMO-Synth is.

Door interne programmatie treedt de EMO-Synth bovendien bij elk van de drie performances in dialoog met live muzikanten door hen virtueel gegeneerde partituren te presenteren. Dat laat toe om de grenzen van de drie gekozen muzikale genres in realtime te verkennen en te verleggen. De muzikanten die meewerken aan de voorstelling zijn Nico Couck (gitaar), Jan-Sebastiaan De Geyter (gitaar), Antoon Kindekens (drums en percussie), Ramon Van Merkenstein (contrabas) en Naomi Vercauteren (viool). Daarnaast ontdekt het publiek in de beeldremix tijdens deze performance materiaal uit de klassieker The Phantom of the Opera (Julian Rupert, 1925), dot-line-plain (Remco Roes, 2011) en Black and White Life (Ann Eysermans, 2012).

Wiskundige en kunstenaar
Valery Vermeulen is naast multimediakunstenaar eveneens muziekproducer, elektronisch muzikant en wiskundige (doctor in Zuivere Wiskunde, UGent 2001). Samen met zijn fascinatie voor de relatie tussen computers en het menselijk brein maakten zijn diverse achtergronden de ontwikkeling van de EMO-Synth mogelijk. Hiernaast situeert Vermeulens werk zich in de cross-over zone tussen geluid, muziek, wiskunde, artificiële intelligentie en affective computing. Door het bespelen van deze intersecties kan de actuele kunst volgens hem nieuwe impulsen krijgen om zich verder te ontwikkelen en het publiek van nu te boeien.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Montage Cinema Revived by the EMO-Synth
Zaterdag 14 april 2012 om 20.00 u
Logos Tetraëder – Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org en www.emo-synth.com

Elders op Oorgetuige :
Conservatorium Gent laat van zich horen op De Invasie van Gent, 27/03/2012
Intelligente montagecinema met experimenteel geluid in het M HKA, 1/03/2012

Bekijk alvast de trailer van dit projekt

[vimeo http://www.vimeo.com/31396845 w=400&h=225]