Jerusalem String Quartet in België voor drie prachtige concerten

Dmitri Sjostakovitsj Het jonge Jerusalem String Quartet, doorgebroken bij Harmonia Mundi met enkele uitstekende Haydn-opnames, brengt binnenkort een nieuwe Schumann-opname uit. Daarop nemen de vier het Pianokwartet en het Pianokwintet onder handen. Hun pianopartner? Alexander Melnikov, telg van de Russische pianoscholen en Eliso Virsaladze en tevens het recente pianowonder bij Harmonia Mundi. Precies die droombezetting komt op zondag 15, zaterdag 16 en woensdag 18 april naar België afgezakt voor drie prachtige concerten.

Het Schumann-kwintet brengt het Jerusalem String Quartet op maandag 16 april in de Gentse Handelsbeurs en een dag eerder ook in de Sint-Pieterskerk van Leut-Maasmechelen. In de Handelsbeurs voegt het ensemble nog Mozarts KV 421 toe aan het programma, een van de kwartetten die de componist opdroeg aan Haydn, die tot dan toe bekend stond als de meester van het kwartet. Op die manier recapituleert het ensemble als het ware zijn eigen superieure Haydn-interpretaties via de muziek van Mozart, een meer recente bezigheid van de vier. Tot slot brengen ze ook Sjostakovitsj tiende strijkkwartet opus 118, een van de latere mijlpalen van de componist die omwille van zijn verwezenlijkingen in het strijkkwartetgenre vandaag nog herinnerd wordt. In Leut-Maasmechelen (15/04) laat het kwartet zich dan weer van een andere kant zien: daar brengen ze de vreemde cocktail van Debussy en Beethoven, naast het werk van Schumann. Tot slot doet het Jerusalem String Quartet ook de Belgische hoofdstad aan. Het Brussels Conservatorium krijgt dan wel geen Melnikov te zien of te horen, maar wel de bovenvernoemde combinatie van Mozart, Debussy en Sjostakovitsj. Een erg divers programma, dat de vier muzikanten overigens in april en mei langs alle grote muzieksteden van Europa voert.

Dmitri Sjostakovitsj (foto) koesterde zijn leven lang een grote bewondering voor het werk van Bach. Dat blijkt niet atleen uit een klavierwerk als de 24 preludes en fuga’s opus 87, maar ook uit de polyfone weefsels die heel wat van zijn strijkkwartetten kenmerken. Voor de langzame bewegingen van zijn stukken greep hij meer dan eens terug naar de Passacagliavorm, denken we maar aan het derde deel van zijn eerste vioolconcerto. Ook in zijn 10de strijkkwartet ligt deze van oorsprong barokke compositievorm, waarbij de boven- en middenstemmen een steeds wijzigende harmonische en contrapuntische relatie aangaan met een voortdurend herhaalde baslijn, aan de basis van het langzame derde deel. Sjostakovitsj laat er de cello een melancholisch thema van negen maten voorstellen, dat in bet verdere verloop van het deel aan acht subtiele variaties onderworpen wordt.
Ondanks een woest scherzo (Allegretto furioso) is Sjostakovitsj’ tiende kwartet een van zijn meest serene composities, een werk dat opvalt door een klassiek vormgevoel en een transparante textuur. Net als in Schumanns pianokwiritet vormt de finale een bekronende synthese, waarin elementen uit de voorgaande delen opnieuw opduiken. Zo keert bij de climax van de finale het passacaglia-thema van de langzame beweging in verkorte notenwaarden (diminutie) terug, alvorens de muziek fluisterend uitsterft met enkele reminiscenties aan thema’s uit het eenvoudige openingsdeel.

Het Jerusalem Quartet werd opgericht binnen het kader van de ‘Young musicians’ Group of the Jerusalem Music Centre’ en de ‘America-Israel Cultural Foundation’ in samenwerking met het Rubin Conservatorium van Jerusalem, waar het kwartet studeerde bij Avi Abramovitsj. Het kwartet vervolmaakte zich in masterclasses bij Isaac Stern, György Kurtág, Michael Tree, Henry Meyer en leden van het Amadeus Quartet. In 1996 won het de eerste prijs op de Jerusalem Academy Chamber Music Competition, waarna nog meerdere prijzen volgden, waaronder de eerste Borletti-Buitoni Trust Award in 2003, met daaraan verbonden belangrijke concerten in Londen, Konzerthaus Wien en Concertgebouw Amsterdam. Intussen is het Jerusalem Quartet vaste gast in de gerenommeerde concerthuizen van Europa. Tijdens het seizoen 2009/10 gaf het Jerusalem Quartet een reeks concerten onder de titel ‘Mozart Plus’ met strijkkwartetten en -kwintetten van Mozart in de Wigmore Hall in Londen, in Amsterdam, Rotterdam, München, Zurich en andere Europese steden. Ook in Noord-Amerika heeft het Jerusalem Quartet een stevige reputatie uitgebouwd. Het kwartet heeft een exclusief contract met Harmonia Mundi. Hun opname van Haydns strijkkwartetten won de BBC Music Magazine Awards 2010 in de categorie kamermuziek en een Diapason d’Or en hun cd met Schuberts ‘Der Tod und das Mädchen’ en de ‘Quartettsatz’ won de Echo Klassik Preis in 2009. Hun laatste opname van de kwartetten van Mozart, verschenen in maart 2011, werd onmiddellijk geselecteerd als Chamber Music Choice in BBC Music Magazine. In mei 2012 zal hun opname van het Pianokwartet en Pianokwintet van Schumann verschijnen, met Alexander Melnikov aan de piano.

Programma 16/04 – Handelsbeurs Gent

  • Wolfgang Amadeus Mozart, Strijkkwartet in d KV 421
  • Robert Schumann, Pianokwintet in Es opus 44
  • Dmitri Sjostakovitsj, Strijkkwartet nr. 10 in As, opus 118

Programma 18/04 – Conservatorium Brussel

  • Wolfgang Amadeus Mozart, Strijkkwartet in d KV 421
  • Dmitri Sjostakovitsj, Strijkkwartet nr. 10 in As, opus 118
  • Claude Debussy, Strijkkwartet, op. 10

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jerusalem Quartet & Alexander Melnikov : Mozart, Schumann, Sjostakovitsj
Maandag 16 april 2012 om 20.15 u
Handelsbeurs Concertzaal – Gent

Kouter 29
9000 Gent

Meer info : www.handelsbeurs.be en www.jerusalemstringquartet.com
—————————————
Jerusalem String Quartet : Mozart, Sjostakovitsj, Debussy
Woensdag 18 april 2012 om 20.00 u
(inleiding door Yves Knockaert om 19.30 u )
Koninklijk Conservatorium Brussel
Regentschapsstraat 30
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.jerusalemstringquartet.com

Bron : Tekst Jan Vandenhouwe voor het programmaboekje De Handelsbeurs

Extra :
Dmitri Sjostakovitsj op nl.wikipedia.org, www.boosey.com en youtube
Dmitri Sjostakovitsj (1906 – 1975): Strijd om de geestelijke integriteit, Jan De Kruijff op www.musicalifeiten.nl
Shostakovich: the string quartets op www.quartets.de

Elders op Oorgetuige :
Integrale 24 Preludes en Fuga’s van Sjostakovitsj in deSingel, 4/01/2012
Bach en Sjostakovitsj om beurt op klavecimbel en piano, 27/09/2011
Jerusalem Kwartet : chronisch kippenvel en een niet aflatende verwondering, 21/02/2008

Beluister alvast het tweede deel (Allegretto furioso) uit Sjostakovitsj’ Strijkkwartet nr. 10

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=wWej-8ch6Jc&w=500&h=305]