Jozef Van Wissem : luit knalt 21ste eeuw in

Jozef van Wissem Componist Jozef van Wissem (foto) ontrukt de luit uit haar barokke keurslijf en plaats het midden in de 21ste eeuw. Zonder de echo van de traditionele speeltechnieken te doven boort van Wissem nieuwe bronnen aan. Vrije improvisaties wisselen af met bestudeerde muziekpalindromen. Het resultaat is verrassend medidatief en hypnothiserend intens tegelijk. Zijn muziek duikt regelmatig op in documentaires, maar even goed op de soundtrack van het Sims Medieval spel.

De Nederlandse Jozef Van Wissem speelt een onalledaagse instrument in de wereld van hedendaagse improvisatie: de renaissance- en barokluit. Hij slaagt erin om een brug te bouwen tussen 17de-eeuwse luitmuziek en 21ste-eeuwse minimalisme en improvisatie. Hoewel hij soms gebruik maakt van subtiele elektronische manipulatie, blijft hij toch trouw aan het specifieke timbre, resonantie en techniek van een luit. Hij benadert renaissance luitmuziek op een radicaal conceptuele wijze: hij deconstrueert bestaande composities, door ze bvb. achterwaarts te spelen. Daarnaast componeert hij zelf stukken volgens principes uit de dodecafonie: palindromes en gespiegelde structuren. De stukken hebben daardoor geen traditionele lineaire compositie, geen traditionele spanning/ontspanningsprincipe, en drijven op een intense, nooit aflatende spanning.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Concert Jozef Van Wissem
Dinsdag 17 april 2012 om 21.30 u
Muziekcentrum Kinky Star – Gent

Vlasmarkt 9
9000 Gent
Gratis toegang

Meer info : www.kinkystar.com en www.jozefvanwissem.com

Extra :
Jozef Van Wissem op youtube
Jozef Van Wissem en de bevrijding van de luit, Hans van der Linden op www.kindamuzik.net, 21/06/2011

Elders op Oorgetuige :
Nieuwe muziek voor oude instrumenten in Netwerk Aalst, 10/11/2011

Bekijk alleszins deze video van Jozef Van Wissem (Tijuana Round voor luit en electronics)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=InEMps0ws10&w=500&h=305]