Uniek dubbelconcert met Mathias Coppens als centrale componist

Mathias Coppens Het Jeugd en Muziek Orkest van Antwerpen biedt de kans aan jonge musici om kennis te maken met het symfonisch orkestrepertoire op een zo hoog mogelijk niveau. In het orkest kan je niet alleen leerlingen uit het deeltijds kunstonderwijs vinden, maar ook conservatoriumstudenten die hun orkestervaring willen aanscherpen, evenals afgestudeerde jongeren. Bl!ndman Sax werd in 1988 opgericht en zorgt samen met de gelijknamige drums-, strings-, en vox- kwartetten voor een kruisbestuiving tussen 2 generaties en vier kwartetten. Een uniek recept dat deze vier saxofonisten van bij de start internationale waardering opleverde. Zaterdag zorgen zij voor een unieke double-bill waarin zowel het Jeugd en Muziek Orkest van Antwerpen en BL!NDMAN SAX composities van Mathias Coppens (foto), laureaat van de Jeugd & Muziek wedstrijd, spelen.

Jeugd & Muziek en CC De Schakel slaan de handen in elkaar en trakteren alle muziekliefhebbers op een uniek dubbelconcert waarin de composities van Mathias Coppens centraal staan. De compositie met de titel ‘Over vertes van nabij III – in wachsenden Ringen’ is een pianoconcerto dat zal worden uitgevoerd door het Jeugd & Muziek Orkest van Antwerpen. Zij worden voor deze uitvoering bijgestaan door Mathias zelf die plaatsneemt achter het klavier. Het concerto ligt volledig in de traditie van het 19de eeuwse grote gebaar, maar zal klinken als muziek van een kersvers tijdperk: met de dynamiek van een jeugdige vitaliteit en ruimte voor een beschouwende rust.
De vier saxofonisten van BL!NDMAN sax krijgen een speciaal voor hen gecomponeerd werk voorgeschoteld met als titel ‘Oriëntations II’. Met hun ervaring, creativiteit en de unieke samenstelling van dit ensemble in het achterhoofd, kunnen we er nu al vanuit gaan dat deze Mathias Coppens-compositie voor vuurwerk zal zorgen.

Mathias Coppens (1988) is een van de grootste muzikale talenten die de jongste jaren uit de Waregemse bodem ontsproten is. Op 8-jarige leeftijd begon Mathias zijn opleiding piano aan de Waregemse kunstacademie waar hij in 2006 afstudeerde met duizelingwekkende resultaten. Mathias vervolgde zijn muzikale weg aan het Conservatorium van Antwerpen waar hij piano volgt bij de Hongaarse pianist Levente Kende. Daarnaast studeerde hij bij Wim Hendrickx af voor compositie en bij Joris Verdin voor orgel met het orgelconcierto van F. Poulenc (summa cum laude). Nog voor hij 18 jaar werd, mocht Mathias Coppens al tal van overwinningen in compositiewedstrijden op zijn naam schrijven. Zo werd hij laureaat van de Aquarius compositiewedstrijd, de Action Classics compositiewedstrijd en de Stephan de Jonghe-compositiewedstrijd voor pianosolo. In 2010 ontving Mathias de ‘Jeugd en Muziekprijs Vlaanderen’ waardoor hij de kans kreeg om een ensemblestuk voor het BL!NDMAN kwartet te schrijven. Het pianoconcerto ging in première in de Antwerpse Singel. De daarbij horende tournee houdt nu ook halt in Waregem.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jeugd en Muziek Orkest & BL!NDMAN [sax] : Mathias Coppens, Pierre Bartholomée
Zaterdag 21 april 2012 om 20.00 u
CC De Schakel – Waregem

Schakelstraat 8
8790 Waregem

Meer info : www.ccdeschakel.be, www.jmoa.be en www.blindman.be