Bezoek uit Berlijn voor museon PostX en Recyclart

Michael Vorfeld Op dinsdag 24 april maakt PostX in Merelbeke zich op voor een nieuwe muzikale ontmoeting. Geheel onverwacht krijgt het museon in het voormalige postgebouw in de Van Goethemstraat Michael Vorfeld (foto) op bezoek. Deze internationaal gerenommeerde beeldend kunstenaar-muzikant uit Berlijn gaat in dialoog met Frederik Croene, de huismuzikant van PostX.

De Duitser Michael Vorfeld is een veelzijdig kunstenaar die met licht, muziek, film en fotografie werkt. Hij bespeelt zelfgebouwde snaarinstrumenten, geeft concerten met gloeilampen en zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om klank te produceren. Als gast in PostX realiseert hij een duoperformance met Frederik Croene waarin hij het publiek op een exclusieve wereld van unieke klanken trakteert. Daarbij zullen zijn ongewone speelmethodiek en verrassende instrumentarium tot een meerlagige muzikale ervaring leiden. Lange diepe tonen, frequenties die blijven resoneren of uitgesponnen golven: ze komen vrijwel allemaal akoestisch tot stand. Tijdens de performance staat de intense zoektocht tussen muzikant en instrument dan ook centraal. Bewegingen, gebaren en acties lokken telkens klank uit. Omgekeerd zullen de muzikanten zich in de loop van het concert als het ware loskoppelen van hun instrumentarium.

De dag nadien – op woensdag 25 april -is Vorfeld te gast in Recyclart in Brussel, waar hij een lezing en prformance zal geven. Tijdens zijn lezing zal hij het hebben over de geschiedenis van het licht: natuurlijk en kunstlicht, de betekenis van licht en elektrisch licht. Voor de performance maakt hij een plaatsgebonden installatie met klankobjecten, percussie en verschillende lichtbronnen.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Duoperformance Michael Vorfeld & Frederik Croene
Dinsdag 24 april 2012 om 20.30 u
PostX – Merelbeke Flora

Van Goethemstraat 33
9820 Merelbeke

Tickets ter plaatse aan 9/6 euro. Geen voorverkoop.

Frederik Croene : www.frederikcroene.com
Michael Vorfeld : www.vorfeld.org
————————
Impact Sessions : Michael Vorfeld
Woensdag 25 april 2012 om 20.00 u : About Light (lezing, in English) – 21.00 u : Ringing Light (performance)
Recyclart (
station Brussel-Kapellekerk)
Ursulinenstraat 25
1000 Brussel
Gratis toegang

Meer info : www.impactsessions.be en www.recyclart.be

Elders op Oorgetuige :
Experimenteren met percussie en accordeon : Andrea Parkins & Glück in de Beursschouwburg, 11/04/2012
FLICKR : tussen pulserende ambient en een percussieve tekstuur van geluid en licht, 29/05/2009
Klank- en lichtperformance met gloeilampen en stofzuigers, 12/02/2009