Symfonieorkest Vlaanderen met mediterraans programma en wereldcreatie pianoconcerto Boudewijn Cox in Brugge, Brussel en Antwerpen

Boudewijn Cox De Spaanse lente is in het land. Voor het Symfonieorkest Vlaanderen dan toch. Georges Bizet is zo’n voorbeeld van een ‘one hit wonder’ dankzij zijn Carmen. Gecombineerd met het dramatische verhaal van liefde en bedrog, passie en moord blijft dit een ijzersterk werk. Hoewel Luciano Berio na de Tweede Wereldoorlog als grote vernieuwer werd bestempeld, haalde hij zijn inspiratie vaak uit het verleden. Zo bewerkte hij Boccherini’s Ritirata Notturna di Madrid tot een gloednieuw geheel. Nachten in de Spaanse tuinen bevat dan weer de typische de Falla kenmerken met impressionistische toetsen en op Spaanse leest geschoeide klanken. Een van Vlaanderens meest briljante pianisten, Jan Michiels, laat zich in dit werk horen en neemt ons mee naar dromerige overpeinzingen over de Andalusische natuur. Tot verrassende muzikale resultaten leidt daarna wellicht de creatie van het pianoconcerto van de Belgische componist Boudewijn Cox (foto). De Britse dirigent Jan Latham-Koenig is de perfecte partner in dit mediterraans programma.

Boudewijn Cox (1965) behaalde einddiploma’s voor gitaar, kamermuziek, harmonie en contrapunt aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij zich vervolmaakte bij Luc Van Hove (compositie) en bij Christian Vereecke (fuga). Als componist sleepte hij diverse prijzen in de wacht: met Hommage à Ohana (tevens het opgelegde werk in de halve finale van de Internationale Gitaarwedstrijd Printemps de la Guitare – 1994 te Walcourt) won hij de eerste prijs in de compositiewedstrijd voor klassieke gitaar georganiseerd door BAP SABAM. Hij behaalde de Prometheusprijs in 1995 met zijn Octet voor houtblazersensemble. Onyx voor orkest werd in 1997 te Wenen onderscheiden met een ‘highly special commendation’ op de Vienna Modern Masters 6th International Orchestral Recording Award Competition en een jaar later werd Boudewijn Cox bekroond met de Jeugd en Muziekprijs 1998 voor Compositie. Bekendheid bij een breder publiek kreeg hij met het pianowerk Prelude dat als verplicht werk op de halve finale van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth 1999 werd uitgekozen.
Cox componeert bijna uitsluitend in opdracht. Hij geeft les aan de academies van Wemmel en Beveren.

Boudewijn Cox over zijn pianoconcerto : “Dit pianoconcerto is geen concerto in de klassieke betekenis van het woord (v.h. Lat. concertare, wedijveren). Mijn muzikale ideeën worden gevarieerd en uitgewisseld tussen orkest en piano waarbij niet zozeer de confrontatie wordt aangegaan, maar eerder gezamelijk gezocht wordt naar eenheid van energie. (Dat ik de polariserende houding in de maatschappij van dit moment  meer dan beu ben, zal hier zeker niet vreemd aan zijn. Het is de hoogste tijd dat er gezamelijk gezocht wordt naar oplossingen voor heel veel problemen, in samenwerking en respect en vrij van het allesoverheersende winstbejag.) Dat dit een boeiend proces is, meen ik met dit pianoconcerto zeker aan te tonen.
In dit pianoconcerto zijn duidelijk drie delen te onderscheiden die doorgecomponeerd zijn; een hectisch, zenuwachtig begin dat overgaat in een meditatief middendeel. In dit middendeel wordt, ondanks de overwegend zachte dynamiek, geleidelijk aan een grote eenheid en kracht ontwikkeld. Deze mondt uit in een derde deel dat gefocust is en eindigt in een energieke finale.
Ik heb geprobeerd om met een minimum aan noten een zo hallucinant mogelijke partituur te schrijven.”

Programma :

  • G. Bizet, Carmensuite nr. 1
  • M. de Falla, Noches en los jardines de España
  • B. Cox, Pianoconcerto – creatie
  • L. Berio / L. Boccherini, Quattro versioni originali della ‘Ritirata notturna di Madrid’

Tijd en plaats van het gebeuren :

Symfonieorkest Vlaanderen & Jan Michiels : España!
Maandag 23 april 2012 om 20.00 u
Concertgebouw Brugge
‘t Zand 34

8000 Brugge

Meer info : www.symfonieorkest.be en www.concertgebouw.be
———————————
Zaterdag 28 april 2012 om 20.00 u
Bozar –
Henry Le Boeufzaal
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.symfonieorkest.be en www.bozar.be
———————————
Zondag 29 april 2012 om 15.00 u
deSingel – Antwerpen

Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.symfonieorkest.be en www.desingel.be

Extra :
Boudewijn Cox : www.boudewijncox.eu, www.muziekcentrum.be, www.matrix-new-music.be, www.cebedem.be en youtube
Luciano Berio op www.compositiontoday.com, www.themodernword.com, brahms.ircam.fr en youtube
Portret Luciano Berio, J-L Plouvier op www.ictus.be
Luciano Berio (1925 – 2003): Duivelskunstenaar, Jan de Kruijff op www.musicalifeiten.nl