Woeste improvisaties van Antez & Joris Ruhl in Logos

Antez De experimentele klarinettist Joris Ruhl en slagwerker Antez slaan de handen in elkaar voor een reeks woeste improvisaties. En als we zeggen woest, bedoelen we ook woest. Een kijk- en luisterbeurt op hun website confronteert ons met plooiend metaal, resonerende drumvellen en hier en daar iets wat naar een versplinterd muziekinstrument klinkt. Laat al je hoop op muzikale subtiliteit varen en onderga het puurste improvisatorisch geweld.

Wie naar het Franse duo Ruhl-Antez googlet, wordt niet echt overladen met informatie. Welgeteld één enkele alinea op hun website (www.antez.org) licht toe dat we te maken hebben met een experimenteel slagwerker en dito klarinettist die tijdens hun improvisaties graag een rauwe, rechttoe-rechtane impressie neerzetten. En dat is allerminst overdreven: even luisteren naar een live opname van op Festival Umlaut in Parijs maakt duidelijk dat beide heren het liefst werken met brute, ongepolijste materie. De manier waarop ze dat doen, is al even bruut en ongepolijst. Hun gesofisticeerdheid ligt in de exploratie van alles wat klank maakt, niet in de verfijning ervan. Hun typerende lange spanningsbogen en intense opbouw maken het plaatje kompleet.

Joris Ruhl speelt in ensembles als l’Instant Donné, Hiatus en Timeart Ensemble en heeft al optredens op zijn palmares staan met oude Logos-bekenden Michel Doneda, Metamkine, Carl-Ludwig Hübsch en Thierry Madiot. Hij speelde op festivals als Moers Festival, Neue Musik Berlin, Manchester International Festival en Festival d’Automne in Parijs.

Antez is zowel percussionist als beeldhouwer die zijn métier met een zekere geobsedeerdheid bestiert. Je kan hem een beetje zien als een Franse evenknie van Peter Jacquemyn, maar dan eentje die liever op van alles en nog wat slaat i.p.v. bomen met kettingzagen te lijf te gaan. Daarbij komt ook dat hij van elke performance een choreografie op zich maakt: soms slaat hij woest om zich heen, soms blijft hij in een trance als een derwisj om zijn as draaien. Gevoelige kijkers zijn hierbij gewaarschuwd.

Antez beschouwt zijn drumset als een machine die hij naar believen kan ontmantelen en op andere manieren kan reassembleren. Drums studeerde hij bij Jacques Givry en elektroakoestische muziek bij Xavier Garcia. Hij heeft een bescheiden palmares bijeengespeeld waarin teater, dans, installaties en film zijn output een multimediaal cachet geven.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Antez & Joris Ruhl
Donderdag 3 mei 2012 om 20.00 u
Logos Tetraëder – Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org