Dominique Pauwels vertolkt dood en verlies voor de herdenking van de 500ste verjaardag van Clemens non Papa

Dominque Pauwels Het tegenover elkaar plaatsen van de dodenmis van Clemens non Papa en het requiem van Dominque Pauwels geeft vonken. Zo sereen en gelaten de dodenmis van Clemens non Papa klinkt, zo opstandig en vurig schreeuwt het requiem van Dominique Pauwels zijn gevoelens uit.

Clemens non Papa aanvaardt de dood en vertrouwt op de goedertieren God. Zijn Missa Pro Defunctorum schrijdt met sombere ondertoon in een rustige, contrapuntige cadans, om aan lot en noodlot in statige waardige klanken gestalte te geven. Dominique Pauwels’ requiem betreurt geen dode maar een gebroken liefde. Zijn tekst revolteert en blaft naar de maan. Zijn muziek schalt uit opstandige kelen en kwade harten. Tussen deze uitersten beweegt zich de romantische Felix Mendelssohn (1809-1847). Zijn verrassend uitgebreide kooroeuvre is geheel religieus. Oprecht gelovig van inborst, klinkt in zijn vocale muziek een warm, menselijk medeleven.
Hoe Clemens non Papa, Felix Mendelssohn en Dominque Pauwels – door eeuwen gescheiden – dood en verlies vertolken, levert niet alleen een boeiend muzikaal panorama op, maar toont ons bovendien de adembenemende cultuurverschillen waarmee de mens, elk in zijn tijd, met het onvermijdelijke omging.

Dit concert vormt een onderdeel van het feestprogramma Clemens500  in samenwerking met diverse partners. Meer info op www.clemens500.be

Tijd en paats van het gebeuren :

Aquarius : Eros en Thanatos
Vrijdag 11 mei 2012 om 20.00 u
Sint-Niklaaskerk Diksmuide

Meer info : www.cckruispunt.be en www.gc-aquarius.be

Extra :
Dominique Pauwels op www.matrix-new-music.be en www.lod.be