Stadsmuziek : verrassende miniconcerten van en door vrouwen

Annelies Van Parys Stadsmuziek presenteert een gevarieerd programma van verrassende miniconcerten op verschillende locaties in de Kortrijkse binnenstad. Op zaterdag 12 mei krijg je voor slechts €18 toegang tot maar liefst acht concerten. Naar aanleiding van het moederdagweekend werden acht concerten geselecteerd waarin muziek door en van vrouwen centraal staat. Stippel zelf je parcours uit en krijg daarbovenop nog een slotconcert in de Kortrijkse Schouwburg. Een muzikale ontdekkingstocht.

Accordeoniste Anne Niepold won in 2008 de Toots Thielemans Award en wordt de Toots van de diatonische trekzak genoemd. Met haar solowerk Terrain Vague kiest ze resoluut voor de absolute vrijheid. De vrijheid om haar eigen weg in te slaan en te reizen door een afwisselend muzikaal landschap waarin zowel Bach als Nirvana huizen, naast composities van eigen hand… Welke stijl? Geen stijl of alle stijlen tegelijk? Neen, laten we het Niepoldstijl noemen.
www.anneniepold.be

Componiste Annelies Van Parys (foto) viel in december 2011 een bijzondere eer te beurt. Ze werd bekroond als laureate 2011 van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Van Parys schreef als jonge componiste al een indrukwekkend oeuvre bijeen. Haar composities worden gespeeld door topensembles in binnen- en buitenland. Voor de presentatie tijdens Stadsmuziek maakt ze zelf een selectie uit haar werk.
www.anneliesvanparys.be

In ‘Follow Me Inside Out’ wordt het lichaam van de cello binnenste buiten gekeerd. Geluidskunstenares Els Viaene maakte geluidsopnames van het bouwproces van een cello en gebruikte deze klanken voor het maken van een compositie die de muziek van de cello en de bouwklanken combineert. Met de ‘innerlijke’ en ‘uiterlijke’ klanken van het instrument creëert ze samen met celliste Claire Goldfarb wrijving, dialoog en versmelting van beide muzikale talen.
www.aurallandscape.net

Lavinia Meijer maakt de harp hip! De charmante Nederlandse met Koreaanse roots breekt met het stoffige imago van de harp en promoot ze als soloinstrument. We kennen de harp vooral als een instrument in een symfonieorkest waar ze ergens achteraan een bijrol krijgt. Meijer laat horen dat de harp een hoofdrol waard is. In haar programma zorgt ze voor een balans tussen verrassend moderne muziek en de poëtisch weelderige klanken die je van een harp verwacht. Een muzikaal verhaal waarin alle kwaliteiten van de harp worden blootgelegd.
www.laviniameijer.com

Tijd en plaats van het gebeuren :

Stadsmuziek : Femina
Zaterdag 12 mei 2012 vanaf 16.00 u
Startpunt: de Kortrijkse Schouwburg

Meer info : www.festivalkortrijk.be

Elders op Oorgetuige :
Festival van Vlaanderen Kortrijk : klassiek, hedendaagse muziek & geluidskunst, 24/04/2012