Goeyvaerts Trio brengt strijktrio’s van Schönberg en Gubaidulina in Lier

Sofia Gubaidulina Het Goeyvaerts Trio is een prachtig klassiek strijktrio dat bekend staat om zijn feilloze uitvoeringen van modern klassiek werk. In Lier brengen ze de strijktrio’s van Gubaidulina (foto) en Schönberg. Voor hun opnames krijgen ze in binnen en het buitenland het maximum aan sterren toegewezen.Wereldklasse dus !

Het Goeyvaerts Strijktrio is in 1997 opgericht door violiste Kristien Roels, altviolist Kris Matthynssens en cellist Pieter Stas met als doel uitsluitend twintigste en eenentwintigste  eeuwse repertoire uit te voeren. Het trio ontleent zijn  naam aan de Belgische componist Karel Goeyvaerts, die een belangrijke rol speelde in de ontwikkelingen binnen de Europese nieuwe muziek. Het ensemble speelt niet alleen bestaand werk, maar is ook actief met opdrachten voor nieuwe strijktrio’s.

Op dit concert brengen ze 2 prachtige moderne werken die verschenen zijn op hun laatste 2 albums, opgenomen voor Challenge Records. Het strijktrio van Arnold Schönberg is afkomstig van het album ‘string trios’. Dit album ontving in verschillende magazines de hoogste quotering en onder andere een Gouden Label bij Klasssiek Centraal, een nominatie als beste cd-productie voor de Klara’s en een aanbeveling in Gramophone. Ze brengen op 31 mei ook het strijktrio van de gelauwereerde  Sofia Gubaidulina. Deze is onderdeel van het programma van hun net verschenen album ‘Trios from the east’.

Sofia Asgatovna Gubaidulina werd geboren op 24 oktober 1931 in Tschistopol, een klein dorpje aan de Wolga in de Tataarse republiek van de voormalige Sovjet-Unie. Op jonge leeftijd verhuisde de familie naar Kazan. Ze studeerde af aan het conservatorium van Kazan in het jaar 1954 voor piano en compositie en vervolgde haar studies compositie aan het ‘Tsjaikovski-conservatorium’ van Moskou waar ze afstudeerde in het jaar 1961 als studente van professor Vissarion Shebalin.
Sofia Gubaidulina is een componiste uit de zogenaamde ‘Tweede Generatie’ van de 20ste eeuwse Russische componisten. De ‘Eerste generatie’ telt namen als Prokofiev en Sjostakovitsj, in de ‘Derde generatie’ vindt men bijvoorbeeld Zjoekov en Berinski, terwijl de vierde bestaat uit de jongste, zojuist afgestudeerde componisten. Van de ‘Tweede generatie’ behoren Schnittke en Gubaidulina samen met Oestvolskaja en Denisov tot de bekendste.
Sofia Gubaidulina staat bekend als een zeer bevlogen en dramatische toonkunstenares met een ongewoon rijk kleurenpalet. Een essentieel kenmerk van haar oeuvre is de bijna volledige afwezigheid van ‘absolute’ muziek. Het merendeel van haar werken heeft namelijk opvallend aanwezige ‘buiten-muzikale’ dimensies als poëzie (getoonzet dan wel verklankt) of een ritueel. Daarbij is haar instrumentgebruik volstrekt eigenzinnig. Aan het eind van de zeventiger jaren werd haar religieuze persoonlijkheid steeds meer en meer herkenbaar in haar composities. Nog steeds werd religie en religieuze kunst in deze tijd zwaar onderdrukt in de voormalige Sovjet-Unie. Toch schreef Sofia Gubaidulina composities als bijv. het vioolconcerto ‘Offertorium’  voor de Letse violist Gidon Kremer of haar ‘Seven Last Words’ voor cello, bajan en strijkorkest opgedragen aan Vladimir Toncha en Friedrich Lips, een werk dat in de USSR gepubliceerd werd onder de niet-religieuze titel ‘Partita’.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Goeyvaerts Trio : Grains of Sand
Donderdag 31 mei 2012 om 20.30 u
Zwartzuster kapel Lier

Volmolenstraat 65
2500 Lier

Meer info : www.stringtrio.net en www.ripspique.be

Extra :
Sofia Goebaidoelina op www.schirmer.com, brahms.ircam.fr en youtube
Sofia Goebaidoelina : Trancendentale muziek op www.musicalifeiten.nl
De nacht is verloren gegaan. Essay over Goubaidulina, Rob Zuidam in NRC Handelsblad op 13/04/2001

Elders op Oorgetuige :
String trios from the East : Goeyvaerts Strijktrio stelt nieuwe cd voor in Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas, 20/02/2012