Belgische première recent ontdekt pianowerk Federico Mompou in Leut

Marcel Worms De Nederlandse pianist Marcel Worms (foto) vertolkt tijdens zijn recital in de Sint-Pieterskerk in Leut recent ontdekt pianowerk van de Spaanse componist Federico Mompou, een componist met wiens oeuvre hij zich al vele jaren bezighoudt.

In 1987 overleed Mompou in Barcelona. Zijn weduwe, de pianiste Carmen Bravo, bleef tot haar dood in 2007 in het echtelijke huis wonen. Na haar overlijden in april 2007 werden bij het opruimen van de woning in 2008 drie mappen gevonden met tientallen onbekende werken van haar echtgenoot. Op de Bibliotheca Nacional de Catalunya kwam gelijktijdig een aantal composities boven water, die Carmen Bravo daar in 1997 in bewaring had gegeven. In juli 2009 stelde de Fundación Mompou – beheerder van de muzikale nalatenschap van de componist – al deze partituren aan Worms ter beschikking. In november 2009 voerde de pianist een deel van deze stukken uit in Amsterdam en in diezelfde maand verscheen op het label Zefir Records een cd met het ongepubliceerde pianowerk van Mompou. Het is de eerste opname die van dit pas ontdekte werk is gemaakt. Eerder bracht Worms al twee cd’s met muziek van Mompou uit.

Het gaat om rond de tachtig teruggevonden werken, inclusief de onvoltooide. Van sommige stukken bestaan twee of drie versies, verscheidene werken zijn later – soms enigszins herzien -gepubliceerd onder een andere titel. In veruit de meeste gevallen gaat het echter om geheel zelfstandige stukken. Het overgrote deel betreft muziek voor pianosolo.

De pianowerken dateren voornamelijk uit Mompou’s vroegste periode als componist, tussen 1910 en 1920. Ze tonen aan dat Mompou zijn stijl in een verrassend vroeg stadium vond. Zelfs de allereerste werken dragen al een heel persoonlijke stempel.

Het relatief kleine oeuvre van de componist is door deze vondst op slag aanzienlijk uitgebreid. De cd kreeg prima recensies in Nederland, in het NRC, het Parool en het tijdschrift Luister. Klara besteedde eveneens aandacht aan de nieuwe cd in het programma ‘Brede Opklaringen’. Het concert te Leut is de Belgische première van deze prachtige muziek.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Marcel Worms : Mompou
Vrijdag 8 juni 2012 om 20.15 u
Sint-Pieterskerk Leut

3630 Leut-Mmaasmechelen

Meer info : www.ccmaasmechelen.be en www.marcelworms.com

Extra :
Federico Mompou op nl.wikipedia.org, pianosociety.com en youtube

Elders op Oorgetuige :
Marcel Worms speelt Mompou, 11/10/2007

Bekijk alvast ‘Secreto’ van Mompou, gespeeld door Marcel Worms

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SQDqhRt2fvE&w=500&h=305]