Al Margolis, Katherine Liberovskaya, Guy De Bièvre & Phill Niblock bij Q-O2 in Brussel

Phill Niblock Op dinsdag 3 juli verzorgt de Amerikaanse geluidskunstenaar Al Margolis (If, Bwana) een van zijn zeldzame optredens in België. Al Margolis was bijzonder actief in de Amerikaanse underground cassettebeweging van de jaren ’80. Tussen 1984 en 1991 bracht hij op zijn eigen cassettelabel Sound Of Pig Music meer dan 301 tapes uit, waarvan hij de verschillende exemplaren eigenhandig kopieerde. Deze do it yourself attitude kenmerkt hem tot op vandaag. Eigen recenter werk en dat van andere artiesten verscheen op het Pogus label, opgericht door Margolis, in samenwerking met Dave Prescott and Gen Ken Montgomery (1989). Na het vertrek van deze laatste twee werd Pogus een eenmansoperatie.
Sinds 1984 is Margolis muzikaal actief onder de naam If, Bwana (afkorting van “It’s Funny, But We Are Not Amused“). Zijn muziek is van een resoluut experimentele aard, waarbij omgevingsgeluiden, gitaar, computer, tapes en akoestische instrumenten een plaats hebben in een geluid waarbij suggestie belangrijker lijkt dan structuur.

Phill Niblock (1933, Anderson, Indiana) is de perfecte belichaming van de audiovisuele kunstenaar. Als muzikant stond hij aan de wieg van het Amerikaanse minimalisme, maar ontwikkelde zich ook tot een getalenteerde documentairemaker. Live gaan beide elementen hand in hand: Niblock wil de luisteraar onderdompelen, hen het geheel op een intuïtieve manier laten ervaren. De muziek van Phill Niblock kenmerkt zich door enorme texturen die gegenereerd worden door opeenstapeling van tonen die zeer dicht bij elkaar liggen. Zijn muziek wordt vaak omschreven als ‘drone’-muziek, maar dat dekt niet de juiste lading. In een ideale Niblock uitvoering wordt een toon nooit op dezelfde manier gespeeld (in de geest van Heraklitos en de rivier). De muzikanten dienen minutieuze verschillen in intonatie te realiseren telkens ze een nieuwe toon inzetten – al staat op partituur dezelfde noot geschreven. 

Guy de Bièvre (1961, Brussel) is als componist en uitvoerend musicus autodidact. Hij werkte samen met o.m. Anne La Berge, Phill Niblock, Tom Hamilton, Trio Scordatura en Peter Zummo en schreef werken in opdracht van onder meer Guy Klucevsek, Champ d’Action, Seth Josel, WDR Köln en Ensemble Intégrales. Daarnaast is hij actief als geluidskunstcurator, arrangeur, geluidstechnicus en sound designer. Als componist en muzikant heeft Guy De Bièvre een voorliefde voor zowel de experimentele grootmeesters uit de 20ste eeuw als voor de populaire muziek en jazz.

Programma :

  • Deel 1: Katherine Liberovskaya, live video en Al Margolis (If, Bwana), muziek (opgenomen en live klanken)
  • Deel 2: Al Margolis (If, Bwana), muziek (opgenomen en live klanken) in samenwerking met Guy De Bièvre (guitaar)
  • Deel 3: Live video door Katherine Liberovskaya (uit haar persoonlijke database van de laatste 15 jaar) en live mixing van audio stukken (field recordings) door Phill Niblock
  • Deel 4: Film: ‘China88’ (Phill Niblock) / Muziek: ‘Poure and Sethwork’ (compositie: Phill Niblock, guitaar: Guy De Bièvre)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Al Margolis, Katherine Liberovskaya, Guy De Bièvre & Phill Niblock
Dinsdag 3 juli 2012 om 20.30 u
Q-O2 Werkplaats – Brussel

Koolmijnenkaai 30-34
1080 Brussel

Meer info : www.q-o2.be

Extra :
Al Margolis : www.pogus.com en youtube
Phill Niblock : www.phillniblock.com www.schott-music.com en youtube
Guy De Bièvre : www.guydebievre.org, www.myspace.com/guydebievre en youtube