Heruitzending portret ‘Wim Henderickx. Een Oosterling verdwaald in het Westen’ in Canvas Klassiek

Wim Henderickx Het portret ‘Wim Henderickx. Een Oosterling verdwaald in het Westen‘, dat door CANVAS werd gerealiseerd in 2009, wordt heruitgezonden op zondag 19 augustus naar aanleiding van Henderickx 50ste verjaardag in maart jl.

‘Wim Henderickx. Een oosterling verdwaald in het Westen’ schetst een portret van componist Wim Henderickx (1962), die dit jaar 50 is geworden. Hij schreef een groot en gevarieerd oeuvre met solowerk, kamermuziek, orkestwerk en muziektheater. De Koningin Elisabethwedstrijd, deFilharmonie en deSingel gaven hem compositieopdrachten en hij is huiscomponist van Muziektheater Transparant. Hij is docent aan de conservatoria van Antwerpen en Amsterdam. Andere culturen leren kennen vindt hij essentieel. Hij werkt graag samen met Afrikaanse muzikanten, zoals in het project ‘Confrontations’, maar is vooral bezig met oosterse religies en filosofieën. Je zou hem kunnen omschrijven als een hedendaagse mysticus. Het Oosten beïnvloedt zijn werk, maar zijn muziek blijft westers. Hij schreef o.m. een Raga-cyclus en een Tantrische cyclus, waarin Indische toonladders en boeddhistische religieuze patronen een inspiratiebron vormen.

Met medewerking van Jerry Aerts, Guy Coolen, Leo de Neve, Koen Kessels, Bea Steylaerts, Jan Van Alphen, Wilfried van den Brande, Jaap van Zweden, deFilharmonie, Ensemble Emanon, HERMESensemble, Muziektheater Transparant, Raphaella Smits, Spiegel Strijkkwartet. Dit portret werd gemaakt in 2009.

Canvas Klassiek : Wim Henderickx. Een Oosterling verdwaald in het Westenzondag 19 augustus 2012 van 12.00 u tot 12.55
Meer info : www.canvas.be

Extra :
Wim Henderickx : www.wimhenderickx.com, www.matrix-new-music.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Gratis verjaardagsconcert Wim Henderickx 50 in deSingel in Antwerpen, 16/03/2012
Wereldcreatie eerste symfonie van Wim Henderickx in Bozar, 26/02/2012
Medea van Wim Henderickx en Peter Verhelst in Gent en Antwerpen, 10/02/2012
Belgische premières van Wim Henderickx en Klas Torstensson in deSingel, 12/03/2011
Wereldcreatie The Four Elements van Wim Henderickx in Wijnegem, 2/03/2011
Gloednieuw slagwerkconcerto van Wim Henderickx op openingsconcert Come on! Beat it!, 31/01/2011
Wim Henderickx dirigeert eigen werk in Kortrijk, 28/04/2010
Canvas klassiek: Wim Henderickx, een Oosterling verdwaald in het Westen, 20/11/2009

Bekijk alvast dit fragment uit Wim Henderickx. Een Oosterling verdwaald in het Westen

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ucpcw0q7SJA&w=500&h=305]