East meets West : Turkse pianist Fazil Say met NOB in Bozar

Fazil Say De Turkse pianist Fazil Say is een begenadigd virtuoos en componist die zowel in klassiek als in jazz geïnteresseerd is en een ruim publiek weet aan te spreken met zijn extraverte en fascinerende vertolkingen. In zijn eigen Pianoconcerto met de ondertitel ‘Silence of Anatolia’ legt hij zijn ziel bloot: Say komt het werk eigenhandig bij het NOB vertolken. Hij soleert bij die gelegenheid ook in Mozarts Pianoconcerto nr.21, een werk dat veel meer te bieden heeft dan alleen maar het beroemde langzame middendeel. Bij deze gelegenheid staat het NOB onder leiding van de Russische dirigent Dmitri Liss die ervaring te over heeft, vooral ook op het vlak van het repertoire uit zijn geboorteland. Hij is dus zonder meer de geknipte man om met het NOB Rachmaninoffs Tweede symfonie te vertolken. Na de mislukking van zijn eerste symfonie kende de componist een groot succes met dit werk dat tijdens het eerste decennium van de 20ste eeuw in Dresden ontstond. Het langzame deel, met onder meer een heerlijke klarinetsolo, is bijzonder meeslepend, maar ook de overige delen bekoren omwille van de lyriek die gekoppeld wordt aan ingehouden spanning, mysterie en dramatiek.

Fazil Say (1970) begon op vierjarige leeftijd met muziekstudies aan het Conservatorium van zijn geboortestad onder een speciaal  statuut voor hoog begaafde kinderen. Daar studeerde hij achttien jaar later af voor piano en compositie. Met een beurs vervolmaakte hij zich in Düsseldorf en behaalde zo in Duitsland het diploma van concertsolist. Zijn eerste prijzen in zowel de Young Concert Soloists Competition in 1994 én de World Competition in New York zorgden voor zijn definitieve doorbraak in de internationale muziekscène. Naast zijn pianistieke activiteit is Say ook zeer actief als componist. In zijn muziek klinkt een duidelijke invloed van de Turkse volksmuziek door. Onder de talrijke oratorio’s, piano concerto’s, composities voor kamerensemble en orkest, alsook pianowerken en liederen, bevinden zich meerdere opdrachtwerken, zoals bijvoorbeeld zijn ballet Patara: een opdracht van het Wien Mozart Committee ter gelegenheid van Mozarts tweehonderdvijftigste verjaardag. Ondertussen wordt Fazil Say beschouwd als één van de grootste pianisten wereldwijd, bekroond met talrijke prijzen. Tot de orkesten waarmee hij reeds samenwerkte tellen we New York Philharmonic, Detroit Symphony, Deutsches Symphonieorchester Berlin, het Tsjechisch Filharmonisch Orkest, het Israëlisch Filharmonisch Orkest, het St. Petersburg Filharmonisch Orkest, Orchestre National de France en het Tokyo Symfonisch Orkest. In 2008 werd Say verkozen tot cultureel ambassadeur van de Europese Unie, een functie waarin hij trachtte een nieuwe brug te bouwen tussen de Oosterse en de Westerse cultuur.

Programma :

  • Wolfgang Amadeus Mozart, Concerto voor piano en orkest nr. 21, KV 467
  • Fazil Say, Concerto voor piano en orkest nr. 3, op. 11, “Silence of Anatolia”
  • Sergey Rachmaninoff, Symfonie nr. 2, op. 27

Tijd en plaats van het gebeuren :

NOB & Fazil Say : Mozart, Fazil Say, Rachmaninoff
Vrijdag 7 september 2012 om 20.00 u
Bozar – Brussel

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be, www.onb.be en fazilsay.com