Pascal Dusapin kleurt KlaraFestival met twee Belgische premières

Pascal Dusapin Aan het begin van dit seizoen stelt de Munt Pascal Dusapin (foto) centraal, een van de grote hedendaagse componisten. Het Muntseizoen opent met zijn recentste opera Passion waarin hij subtiel de mythe van Orpheus en Eurydice herwerkt vanuit zijn voortdurende bewondering voor Monteverdi. Barbara Hannigan en Georg Nigl vertolken in deze nacht van de dood op formidabele wijze de dialoog tussen zinnelijkheid en pijn, liefde en afscheid, tederheid en onbegrip. In het door Dusapin zelf geënsceneerde recital O Mensch!, naar gedichten van Friedrich Nietzsche, vertolkt alweer Georg Nigl de innerlijke reis die de protagonist – zonder twijfel Nietzsche – doormaakt met als enige metgezellen zijn waanbeelden en een piano.

Passion‘ is een onmogelijke dialoog in de wereld der doden tussen twee wezens die een onmogelijke liefde beleefden. Het werk nodigt ten dans door de “bewegingen van de ziel” die het ontroerende en sensuele lamento begeleiden dat Hij en Zij zingen, omgeven door een koor, de Anderen… Het is een fascinerend lijf-aan-lijfgevecht tussen dans en muziek waarin het oog dwaalt, zelfs zozeer dat het niet meer weet wie danser en wie zanger is. In deze opera onderzoekt Pascal Dusapin opnieuw de mythe van Orpheus en Eurydice. Hij baseert zich daarvoor op literaire teksten en op partituren van Monteverdi die de menselijke hartstochten uitdrukken. Barokmuziek blijft voor Dusapin immers een fundamentele inspiratiebron. Aan choreografe Sasha Waltz vroeg hij om dit lyrische werk te ensceneren, na een eerdere, succesvolle samenwerking aan zijn opera Medea, in 2010 opgevoerd in de Munt.

In Passion zijn er twee personages: Hij (Lui) en Zij (Lei). Daarnaast zijn er ‘Gli altri’, de niet nader genoemde ‘anderen’. Hij en Zij hebben veel weg van Orpheus en Eurydice: hij zoekt haar op in de onderwereld, om haar terug te halen. Maar is dialoog tussen hen nog wel mogelijk? Zal hij haar kunnen meevoeren naar het licht? Wil zij nog wel mee? Het is niet zeker… Passion is als een overtocht vol tegengestelde en verwante gemoedstoestanden: angst, vreugde, pijn, afschuw, verlangen, verrukking, liefde, woede…

Pascal Dusapin schreef een partituur voor virtuoze stemmen die hecht met mekaar verweven zijn en toch mekaars tegenpool blijven. Hij refereert naar de monodie van Monteverdi en naar de barokke versieringen die hij dan weer precies uitschrijft. Daardoor krijgt de muziek een continue stevige basis waarboven de stemmen vrij hun gang kunnen gaan. Doordat het verhaal in de tijd gedeconstrueerd is, ervaar je de plot eerder als een sfeer, een stemming.

De choreografe Sasha Waltz maakte van deze voorstelling een hyperesthetisch totaalspektakel. De zangersde Canadese Barbara Hannigan en de Oostenrijker Georg Nigl, dansers en koor wervelen door mekaar. Je moet goed opletten wie waar staat of beweegt. ‘Passion’ is een voorstelling waarvan je de schoonheid over je heen moet laten komen en ze ondergaan. En ondanks de slechte afloop loop je dan toch welgezind naar huis.

Pascal Dusapin (1955) wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste Franse componisten van de post-Boulez generatie. Als leerling van Xenakis en bewonderaar van Varèse wordt zijn werk gekenmerkt door een grote energie, strakke structuren en een inventief timbrespel. Daarnaast staat hij ook open voor andere invloeden, hij is gepassioneerd door jazz en we horen ook geregeld echo’s van volksmuziek in zijn werk, bijvoorbeeld door het gebruik van bourdons of modale elementen. Dusapin is een zeer productief componist. Naast een bijzondere aandacht voor vocale muziek en opera in het bijzonder (zijn zesde opera ging in première in juli 2008 op het festival van Aix-en-Provence), schreef hij ook heel wat kamermuziek en orkestwerken. Ook in zijn instrumentale werken vinden we een lyrische expressiviteit terug die hij weet te incorporeren in werken met eon grote complexiteit.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Pascal Dusapin : Passion
Van donderdag 30 augustus t.e.m woensdag 5 september 2012, telkens om 20.00 u
De Munt – Brussel

Meer info : www.klarafestival.be en www.demunt.be
—————————
Georg Nigl & Vanessa Wagner : Pascal Dusapin, O Mensch!
Maandag 10 september 2012 om 20.00 u
De Munt – Brussel

Muntplein
1000 Brussel

Meer info : www.klarafestival.be en www.demunt.be

Wie Pascal Dusapin, één van de invloedrijkste componisten van dit moment, beter wil leren kennen, is welkom voor een exclusieve kennismaking op maandag 10 september om 18.30 u in de Grote Foyer van De Munt. Een niet te missen ontmoeting!

Extra :
De Munt begint vol passie aan nieuw operaseizoen op www.tvbrussel.be (interview met Barbara Hannigan)
Passion : Interview met Pascal Dusapin op www.demunt.be
Passion : Interview met Sasha Waltz op www.demunt.be
Passion. Interview met Franck Ollu op www.demunt.be
De hartstocht van Hem en Haar, de opera ‘Passion’ van Pascal Dusapin op www.cobra.be, 28/08/2012
Pascal Dusapin op en.wikipedia.org, brahms.ircam.fr en youtube

Elders op Oorgetuige :
Knockin’ on Heaven’s Door : KlaraFestival tussen hemel en aarde, 28/08/2012

Bekijk alvast dit fragment uit ‘Passion’

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pPE2wGb00p8&w=500&h=305]