Urban IN C : muzikaal huzarenstukje in Anderlecht

In C Het ‘Urban IN C Project‘, een project van ChampdAction, is een interactief participatieprogramma waarin de stad het parcours is met de musici als pioniers. De rode draad doorheen deze muzikale reis is een ritmische clicktrack, hoorbaar door heel de stad, die de musici op het juiste spoor houdt. Een dynamische voorstelling waarin zowel de performers als het publiek vrij zijn hun eigen weg in te slaan.

Voor de urban versie van IN C in Anderlecht op 9 september 2012 nodigde Met-x , het Brussels huis van en voor muziekmakers ChampdAction uit om samen een unieke versie te maken voor Anderlecht op het Dapperheidsplein voor de Sint Guido toren in het kader van het groot volksfeest in het kader van Sint Guido Millennium.

Terry Riley – In C
Historisch gezien is ‘IN C’ van de Amerikaanse componist Terry Riley (1935) één van de allereerste minimal werken. De basisprincipes die later de fundamenten van de minimal muziek zouden gaan uitmaken, zijn er reeds in vervat: een minimum aan materiaal, modules die herhaald worden, stapeling, faseverschuiving, open vorm, lange duur, psychische beleving…. ‘In C’ was het werk dat later componisten zoals Steve Reich, Phillip Glass inspireerde tot het schrijven van hun minimal werken. Hun betrachting was om met zo weinig mogelijk middelen een zo’n groot mogelijke expressie teweeg te brengen. De psychische ervaring, in de hand gewerkt door herhaling en symmetrie, speelt een grote rol in de perceptie van deze werken en in de eerste minimal muziek. Korte motieven worden herhaald en gestapeld. Er ontstaat een muzikale zindering!

‘IN C’ is één van de zeldzame hedendaagse muziekwerken dat door amateurmusici en studenten gespeeld kan worden zonder aan artistieke kwaliteiten in te boeten. De directe beleving is erg groot en de ontlading op het einde van het concert is zowel voor uitvoerders als publiek zeer intens.

Elke keer opnieuw wordt een totaal nieuwe versie gecreëerd door samen te werken met specifieke lokale groepen en artiesten. Voor de versie in Anderlecht worden naast de professionele muzikanten van ChampdAction en Met-x verscheidene (amateur)groepen verwacht uit binnen- en buitenland

Tijd en plaats van het gebeuren :

Urban IN C
Zondag 9 september 2012 om 15.30 u
Dapperheidsplein – Anderlecht

Meer info : www.champdaction.be en www.metx.be

Extra :
Bekijk de repetitievideo op en interviews www.tvbrussel.be
Terry Riley op en.wikipedia.org, www.otherminds.org, UbuWeb en youtube
Terry Riley (1935-) : Grondlegger van de minimal music, Jan de Kruijff op www.musicalifeiten.nl