Lunchen met Hosokawa, Harvey, Bach en Mozart in De Munt

Toshio Hosokawa In een concertprogramma dat een loopje neemt met de wetten van tijd en ruimte, scheppen vier topmusici van de Munt hun eigen artistieke universum. Daartoe werd uit verschillende continenten muziek gekozen waarin een lineair tijdsbegrip niet meer aan de orde is. Vertical Song I van de Japanse stercomponist Toshio Hosokawa (foto) breekt met traditionele chronologische concepten door zich opwaarts te richten en boven de tijd uit te stijgen. De muzikale kalligrafie van Hosokawa vindt een perfecte vertolker in de fluit, die zuchtend en fluisterend de compositie, haar uitvoerder en toehoorders beademt. Mozarts versie van een fuga van Bach – voorafgegaan door een prelude van eigen vinding – stamt uit een reeks bewerkingen waarin de klassieke grootmeester de historische kloof met zijn barokke evenknie tracht te dichten. Het zijn Mozarts hoogstpersoonlijke stapstenen, op weg naar de volmaakte beheersing van het contrapunt. Jonathan Harvey‘s rituele dans Lotuses, ten slotte, heft met zijn hypnotiserende melodie en doordringende unisono-statements de temporele ervaring helemaal op. Harvey’s rijke, oriëntaalse canvas wordt ingekleurd door verschillende fluittypes: een kolfje naar de hand van solist Carlos Bruneel.

Toshio Hosokawa – één van de belangrijkste hedendaagse Japanse componisten – heeft als doel mensen diep te raken met zijn Vertical Song I. Hij wil muziek componeren die niet aan de oppervlakte van de menselijke gevoelsleefwereld blijft, maar in de diepten duikt. Hij beschouwt het als een unieke taak èn eigenschap van de muziek om emotioneel graafwerk te verrichten, aangezien de mens daar in zijn dagelijkse leven op geen enkele andere manier toe lijkt te komen. “Ik wil melodieën zingen die verticaal naar die diepten zinken. Ik wil liederen zingen die geboren zijn uit die diepten en verticaal opduiken aan de oppervlakte van ons leven.

Programma :

  • J. S. Bach/W.A. Mozart, Adagio und Fuge, KV.404a/1
  • Toshio Hosokawa, Vertical Song I for flute solo
  • Jonathan Harvey, Lotuses, for flute and string trio

Tijd en plaats van het gebeuren :

La Monnaie String Trio & Carlos Bruneel : Bach/Mozart, Hosokawa, Harvey
Vrijdag 14 september 2012 om 12.30 u
De Munt – Brussel

Leopoldstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.klarafestival.be

Extra :
Toshio Hosokawa op www.schott-music.com, www.karstenwitt.com en youtube
Jonathan Harvey : www.vivosvoco.com, www.chesternovello.com en youtube

Elders op Oorgetuige :
Singing Garden : verbluffende concertinstallatie in De Munt, 4/09/2012
Knockin’ on Heaven’s Door : KlaraFestival tussen hemel en aarde, 28/08/2012
deFilharmonie brengt Britten, Harvey en Debussy hertaald door Brewaeys in Antwerpen en Brugge, 25/01/2012

Beluister alvast Toshio Hosokawa’s ‘Vertical Song I’ voor solo fluit

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ji0gxsRp71M&w=500&h=305]