The Organ Project : seizoensopening met Belgische première van formaat in Grimbergen

The Organ Project In dit unieke orgel- en dansproject speelt Bernard Foccroulle een repertoire van solo-orgelcomposities. Salva Sanchis brengt drie dansers mee voor een ontmoeting tussen dans en muziek, met het orgel zelf als muzikaal en architecturaal middelpunt. Foccroulle speelt muziek van Bach, Buxtehude, Schlick, Berio en van hemzelf. Voor elk stuk muziek maakte Salva een specifieke choreografie.

In de abdijkerk van Grimbergen wordt een scène gebouwdwaar het publiek rond kan zitten. De dans gebeurt dicht bij het publiek en neemt een centrale plaats in; hij staat in contrast, en zoekt tegelijk naar een evenwicht met de kracht van de ruimtevullende klank van het orgel. Zo ontstaat er een dialoog tussen beide verschillende media terwijl ze tevens sterk verweven zijn.

The Organ Project is een bijzondere samenwerking tussen danser Salva Sanchis en organist Bernard Foccroulle, tevens ex-directeur van de Munt en directeur van het Festival International D’Art Lyrique de Aix-en-Provence. Het resultaat is een uniek locatieproject dat reeds te zien was in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. The Organ Project is nu voor het eerst te zien in België.

Bernard Foccroulle (1953) was gedurende vijftien jaar directeur van De Munt in Brussel en sinds juni 2007 is hij werkzaam als directeur van het Festival d’Art Lyrique te Aix-en-Provence. Foccroulle studeerde orgel aan het Conservatorium van Luik bij Hubert Schoonbroodt. Hij perfectioneerde zich nadien bij Xavier Darasse, Bernard Lagacé en Gustav Leonhardt. Zijn deelname aan het Festival International de Royan (1974 et 1976) was het startpunt van een internationale carrière waarin de hedendaagse muziek een belangrijke plaats inneemt. Op zijn repertorium staan een zestigtal hedendaagse werken, waarvan meer dan twintig in wereldcreatie.

Hedendaagse muziek is nochtans niet de enige specialiteit van Bernard Foccroulle. Hij voert inderdaad orgelmuziek uit van de 15de tot de 20ste eeuw, met een voorkeur voor de 17de eeuw. Hij wijdt zich meer specifiek aan het oeuvre van J.S. Bach, waarvan hij opnames maakt op historische instrumenten. Foccroulle was ook lid van het Ricercar Consort, gespecialiseerd in barokmuziek en meer specifiek in het Duitse repertorium van 17de en 18de eeuw.

Bernard Foccroulle was leraar Analyse aan het Conservatorium van Luik van 1977 tot 1991, voorzitter van ‘Les Jeunesses Musicales de la Communauté française’ van 1986 tot 1989, en is stichter van het ‘Séminaire d’Orgue de Wallonie’ (met Jean Ferrard) en van het Festival Ars Musica. Hij is ook componist en auteur van verscheidene publicaties i.v.m. hedendaagse muziek en historische orgelmuziek.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Bernard Foccroulle / Salva Sanchis : The Organ Project
Vrijdag 14 september 2012 om 20.30 u
Abdijkerk Grimbergen

Meer info : www.ccstrombeek.be