Topkwaliteit en beleving staan centraal tijdens de 55ste editie van het Festival van Vlaanderen Gent

Gent Festival van Vlaanderen Zaterdag gaat de 55ste editie van het Gent Festival van Vlaanderen van start. Dit internationale muziekfestival biedt gedurende twee weken een mooie mix van klassieke muziek, jazz en wereldmuziek. Het festival start met OdeGand (15/09), een groots muziekevent op en langs de Gentse binnenwateren, dat afgesloten wordt met een concert op het water en een prachtig vuurwerk. In totaal staan er meer dan 180 concerten op het programma, met meer dan 1400 (inter)nationale artiesten. Het wordt weer een festivaleditie om naar uit te kijken: vanaf de start met OdeGand (10de verjaardag!) tot het slot, het Venetiaans Bal. Twee weken lang kan je genieten van unieke artiesten en ensembles die bedwelmende programma’s brengen op de mooiste en origineelste plekjes van Gent en Oost-Vlaanderen.

Dit festival maakt het grote verschil door de creativiteit die in alle projecten en concerten terug te vinden is. Topkwaliteit en beleving staan centraal.  De muzikale fietstocht Avanti, het Venetiaans Bal, OdeGand en KidsOdeGand zijn vaste waarden tijdens het festival. In 2012 brengt het festival zijn eerste eigen productie ‘Terra Tango’, bedacht door topchoreograaf en -danser Vincent Morelle. In deze wervelende show wordt tango gecombineerd met acrobatie en spectaculaire lichteffecten. Vincent Morelle danst de hoofdrol samen met zijn even beroemde partner Maryline Lefor en nog 6 andere tangodansers van het allerhoogste niveau.

Een van de hoogtepunten uit het programma van het Gent Festival van Vlaanderen 2012 is het feestelijke openingsconcert van het Zweeds Radiokoor & B’Rock op maandag 17 september in de Sint Baafskathedraal. Verder zijn het ensemble Vox Luminis, Andreas Scholl, Jessye Norman, Thomas Bauer & Jos van Immerseel en het Lutowstawski Quartet absoluut niet te versmaden. Gent Festival van Vlaanderen verrast voorts opnieuw met grote namen zoals Julia Lezhneva, Lucy Crowe, Robert King, Karina Gauvin en The Choir of The King’s Consort, maar ook met nieuwe parels waaronder Spira mirabilis. OdeGand viert zijn 10de verjaardag, de muzikale fietstocht ‘Avanti!’ verkent het groene havengebied van Gent, KidsOdeGand gaat te water en de capaciteit van het Venetiaans Bal wordt opgetrokken.

De 55ste editie van het festival staat in het teken van het Nulpunt, het allervroegste begin, de eerste klank, ‘het Nulpunt’. De Schepping van Haydn komt (uiteraard) aan de beurt. Ze wordt deze keer gebracht door Robert King en zijn King’s Consort (Sint-Baafskathedraal ,19/09). Vox Luminis komt ons Licht brengen met Sheppard, White en Tallis: O nata Lux! (Karmelietenkerk,18/09). Het kwartet Lutoslawski haalt parels tevoorschijn uit het Poolse repertoire, met onder andere Genesis van Gorecki (Refter STAM, 27/09).

Verder in de programmatie van het festival zijn er nog meer beeldende présences, zoals die van Graindelavoix. Ze schenken ons een conceptuele kijk op de Expansie met Ossuaires. De markt van de relieken zorgde in het dertiende-eeuwse Europa voor de eerste religieuze, politieke en economische netwerken… connecties die sindsdien gestaag zijn blijven toenemen. (Sint-Baafskathedraal, 22/09).
Met de door Andreas Scholl gezongen Lieder belanden we opnieuw bij de existentiële vraag ‘Waar komen we vandaan?’ Een wanhoopsvraag uit duizenden (Vlaamse Opera Gent, 18/09). Nadien maken we een winterwandeling in de sneeuw, met Thomas Bauer en Jos Van Immerseel. Zo krijgen we hun zeer unieke versie aangereikt van de Winterreise van Schubert (Handelsbeurs, 24.09).

Dan volgt de Explosie met de (dynamisch dynamiserende) energie van het orkest EL SISTEMA uit Venezuela, dat ons naar de essentie van de muziek loodst: la fiesta! Maar daarmee is lang niet alles gezegd. Het gaat tegelijk om een vormingssysteem dat jongeren uit de sloppen hun dromen helpt waarmaken, dankzij de muziek waarmee ze zijn opgegroeid. Het systeem werd opgericht door José Antonio Abreu, er zijn momenteel 250.000 kinderen bij betrokken en het draagt een positieve kracht uit in het sociale en politieke leven van Venezuela (Capitole Gent, 25/09).

John Cage blaast de volledige klassieke muziektaal op en creëert averechtse universums. Binnen dit repertoire verbeeldt Ictus enkele uiterst delicate stukken met 5 geprepareerde piano’s. (Handelsbeurs, 27/09).

Het veelbelovende Spira mirabilis doet voor het eerst ons land aan. Het orkest gaat op radicale wijze voor diepgang: ze nemen een groot oeuvre uit het klassieke repertoire, studeren het maanden aan een stuk in, beluisteren elkaar, verdelen de intro’s en de verantwoordelijkheden, ontrafelen het muzikale vocabularium en delen dat alles met het publiek. Met hen schieten we sowieso een eind vooruit in de spiraalbeweging. De Vijfde van Beethoven in een visionaire benadering. (Sint-Michielskerk, 26/09).

1912. Dé big crash van de tweede industriële revolutie was zeker het drama met de Titanic: erratum van de megalomanie! Op de onderste verdiepingen bevond zich het gewone volk. Op het bovendek speelde een kwartet voor de rijkere klasse. Als om aangehoord te worden door een beschermengel bleven ze
manmoedig verderspelen, met de voeten al in het water. Flat Earth Society komt straks in aanvaring met ChampdAction bij een voorstelling in twee delen: pop en klassiek (Vooruit , 28/09).

OdeGand (Gent, 15 & 16/09) en Avanti (Haven van Gent, 23/09) spelen met de 4 elementen. Het Venetiaans Bal brengt ons deze keer naar de tijd van eergisteren, tijd van dans, tijd van rites, zonderlinge kostuums en andere eigenaardigheden (‘t Pand, 29/09). Synchroon met dit alles wordt in een tangoshow het moment gezocht waarin zowel dans als muziek hun oorsprong vonden – en dit, via de ontmoeting. In een nieuwe creatie schaduwt Vincent Morelle samen met Soltango de geschiedenis van de tangomuziek en de evolutie van de relaties tussen mensen: van aftasten naar betoverd raken, van innige omhelzing tot heftige verveling. Vibraties die doen dansen. (Capitole Gent, 21 & 22/09)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Gent Festival van Vlaanderen 2012
Van zaterdag 15 t.e.m. 29 september 2012
Op verschillende locaties in Gent

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.festivalgent.be

Gent Festival in een notendop

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7xQmj7WSZ9U&w=500&h=305]